Kentucky Bourbon Barrel Ale (8,2 %)

Kentucky Bourbon Barrel Ale (8,2 %)

Kentucky Bourbon Barrel AleJeg har hatt mange gode erfaringer med skotsk øl som er lagret på ulike typer fat. BrewDog lager noen fantastiske øl i Paradox-serien hvor ølet er lagret på tidligere whiskyfat. Innis & Gunn lager også gode øl som har blitt lagret på eikefat. Hva klarer så amerikanerne? Etter å ha smakt Kentucky Bourbon Barrel Ale er jeg ikke helt overbevist om at de treffer blink.

Kentucky Bourbon Barrel Ale er riktignok ikke noe dårlig øl. Det viser på en god måte hvor stort smaksspennet er når det kommer til øl. Det er forfriskende annerledes. I smaken er det en klar påvirkningen fra lagringen på bourbonfat, både i lukt og smak. Ølet har et klart preg av vanilje, brunt sukker, eik og karamell. Ølet er ikke kraftig karbonert, noe som bidrar til å øke preget fra fatlagringen. Det de fleste trolig vil reagere på, er at ølet er ganske søtt. Eller mer presist; veldig søtt. Ølet har en enorm sødme, og her har nok påvirkningen fra bourbonfatet vært litt i overkant.

Likevel er dette et øl som fortjener at du jobber litt med det. Bak det sødmefulle bourbonpreget er det også mulig å spore en fin fruktighet og en aldri så liten anelse bitterhet. Det er mye bra med ølet når du gir det en sjanse. Det er et overraskende lettdrikkelig øl. Munnfølelsen er lett oljete. I ettersmaken kommer det frem noe alkohol, men det gir bare en ekstra dimensjon til smaken. Faktisk er alkoholen ekstremt godt integrert i ølet.

Det største problemet med Kentucky Bourbon Barrel Ale er at det ikke har en perfekt balanse. Det kommer for langt over på den søte siden. Det kan minne en del om Innis & Gunn, men denne er lagret på vanlige eikefat og ikke brukte bourbonfat. Det utgjør en viktig forskjell. Innis & Gunn er også søt, men den har en betraktelig bedre maltbase. Den har også mer friskhet, en bedre balanse og en sødme som passer langt bedre inn i smakskomplekset. Kentucky Bourbon Barrel Ale kunne med fordel vært brygget med en litt kraftigere base for å få en bedre motvekt  til den kraftige sødmen. Men om ikke det når helt opp på mine topplister, så er det i hvert fall et øl som illustrerer veldig godt hvilken påvirkning bourbonfatlagring kan ha på smaken. Likevel tar jeg nok en Innis & Gunn neste gang.

Kentucky Bourbon Barrel Ale – 7 av 10

Skriv en kommentar