Nå kommer Ølportalen

Nå kommer Ølportalen

Tom Young, redaktør Ølportalen

Tom Young er redaktør i Ølportalen.

I dag, 1. januar, åpner Ølportalen. – Det er et skrikende behov for å få informasjon om norsk – og internasjonalt – øl. Målet med Ølportalen er å bringe informasjon om øl ut til folket, forteller redaktør Tom Young.

Ølportalen skal bli det naturlige nettstedet for å få informasjon om øl og få nyheter om øl, bryggerier, puber og det meste som rører seg i ølverdenen. Nettstedet drives av seks ølbloggere som til nå har utgjort Norske Ølbloggere. Redaktør er Tom Young som til daglig driver ølbloggen Kjempetorsken. – Vi vil skrive ganske bredt om øl, fra nye lanseringer fra små bryggerier til de store, internasjonale bryggeriene. Vi vil ha en egen spalte for øl og mat, intervjuer med ølglade folk, nyheter om ølfestivaler, puber og reisetips, hjemmebrygging og alt som skjer i en spennende ølbransje, forteller Young. Han lover at Ølportalen både vil ha noe for ølentusiastene og for de som klarer seg fint med pilsneren. – Våre ambisjoner er å dekke bredest mulig slik at alle kan finne interessante nyheter og artikler på Ølportalen.

Målet med Ølportalen er å bringe informasjon om øl ut til folket. Young ser gjerne at leserne prøver noe nytt etter å ha lest Ølportalen. – Folk har fått øynene opp for at øl ikke er identisk med lys pils, og det foregår en revolusjon innen ølbrygging og folks forhold til øl. I dag får ikke bryggeriene eller pubene lov til å informere om ølet de brygger og serverer. De får ikke engang lov å vise bilder av ølet sitt eller anbefale mat til de forskjellige øltypene. Derfor er det et stort behov for et nettsted som kan gi folk opplysning om øl på et rent journalistisk nivå, uttaler Young.

Interessen for øl har vært stigene de siste årene. Mens salget av pils har gått stadig nedover, har interessen for og salget av håndverksøl tatt av. Første halvår 2012 ble det solgt 446.000 liter øl på Vinmonopolet, en økning på 32 prosent fra året før. Nå i julesesongen har bryggeriene hatt store problemer med å møte etterspørselen. Flere av Vinmonopolets utslag gikk tom for juleøl, og da særlig håndverksølet, lenge før julen ringte inn. Young tror interessen for øl vil holde seg og bare øke mer.

– Interessen for øl er økende og ikke minst har hjemmebrygging blitt en svært populær hobby. Hjemmebrygging er både sosialt, spennende og morsomt. Kombinert med et lite opprør mot den sterile matvarebransjen og et økt fokus på lokale mat-tradisjoner og kortreiste råvarer har håndverksølet funnet sin naturlige plass, sier Young. Selv har ølinteressent til Young blitt vekket gjennom reiser til blant annet USA og Storbritannia. – Britisk IPA og Bitter har hele tiden vært blant mine favorittøl, men det er jo først etter årtusenskiftet at disse øltypene har blitt tilgjengelige her hjemme. Før den tid var det stort sett Guinness som var alternativet til pilsen, og jeg oppdaget tidlig at Guinness var et mer behagelig øl å drikke enn pils, forteller Young.

Hva så med de som ikke liker øl? – Uten å være for bastant så vil jeg si at de som sier de ikke liker øl like godt kan si at de ikke liker mat, uttaler Young før han modererer seg noe. – Jeg opplever ofte at folk som sier at de ikke liker øl har hatt dårlige erfaringer med den overkarbonerte og litt sure norske pilsen. Gir man dem en kraftig belgisk ale eller en alkoholsterk Imperial Stout er ofte tilbakemeldingen at dette var godt. Hinderet er som oftest å tørre å prøve noe nytt. Heldigvis er det flere og flere som tør dette, sier Young.

1001 øl deltar i samarbeidet Norske Ølbloggere som driver Ølportalen.

Skriv en kommentar