Fanø Bryghus Pikkulintu IPA (11 %)

Fanø Pikkulintu IPAJeg må innrømme at jeg synes det er en liten smule unødvendig å skrive om øl som du skal lete lenge etter for å finne. Men for Pikkulintu IPA fra det lille danske bryggeriet Fanø gjør jeg et unntak. Det er (nesten) verd en tur til Esbjerg for dette ølet alene (selv om vi kan håpe at det kommer i hyllene til Vinmonopolet, noe både juleølet og en annen IPA fra Fanø allerede har).

Pikkulintu IPA kan kanskje se litt søt og uskyldig ut, men dette er en heftig trippel IPA i amerikansk stil. Fargen er orange og ølet er nesten ugjennomsiktig. Det har et høyt, hvitt skum som legger seg fint, men kanskje litt raskt. Det lukter kraftig av deilig humle lang vei fra dette ølet. Og det er også store mengder med humle i smaken.

Fanø har truffet med det aller meste med dette ølet. Ikke bare har det herlige og fantastiske humlearomaer og en flott og snerten bitterhet, men det har også en nydelig maltbase og er brygget til en helt passelig alkoholprosent. Det finnes nesten en uendelig smaksvariasjon i øl, og mange bryggerier leker seg med eksotiske eller originale ingredienser. Dette er vel og bra, men så lenge smaksbalansen er feil så blir resultatet likevel dårlig. Pikkulintu IPA er et ekstemt godt eksempel på hvordan det egentlig skal gjøres. Her er balansen superb.

Pikkulintu IPA ga meg en dra-meg-baklengs-inn-i-fuglekassa-opplevelse. Dette er et øl som får humleentusiastene til å få vann i munnen – riktignok midlertidig. Etter du har drukket den vil munnhulen din være knusktørr etter et durabelig humleangrep. Samtidig vil du ha fått en skikkelig smaksopplevelse. Her er det massevis av myk, søtlig karamell, toffee og et snev av honning, kombinert med grapefrukt, tropiske frukter og furu. Avslutningen er bitter, tørr og nydelig. Fylden er strålende og ølet har en frisk munnfølelse takket være en ganske fin, men avdempet, mengde kullsyre.

Dette ølet er helt på høyden med Hardcore IPA fra BrewDog og ganske nær Gemini fra Southern Tier. Den er rund og frisk som Gemini og tøff i trynet som Hardcore.

9 av 10

Skriv en kommentar