Å juleøl med din glede…

Å juleøl med din glede…

Med under to uker igjen til jul er det kanskje ikke mange som fortsatt lurer på hvilket juleøl som skal settes på bordet når det ringes inn til jul. Men hvis du er i den gruppen, så fortvil ikke! 1001 øl har, sammen med et knippe gode ølbloggkolleger, påtatt seg det dristige oppdraget å smake på det meste som er å oppdrive av juleøl på Vinmonopolet. For å gjøre en lang historie kort: her er resultatene:

Testvinnerne

#1: Haandbryggeriet Nissefar (7 %)
Haandbryggeriets Nissefar var min favoritt i fjor, og det er min favoritt i år igjen. Dette er et gjennomført godt juleøl og Haandbryggeriet fortjener virkelig topplasseringen. Ikke bare er det et godt juleøl, men det er et kraftig flott øl som gir en skikkelig hardbarket norsk følelse. Nissefar er møtet mellom god bryggekunst og gutta på skauen. Etter å ha smakt dette ølet både på flaske og på fat flere ganger til nå i denne juleølsesongen, føler jeg at jeg kan stå 100 prosent inne for fjorårets anmeldelse og kan bekrefte at det er like godt i år. Smaksmessig byr Nissefar på en fantastisk balanse av ulike malttyper. Det har også et lett røyket preg. Nissefar har en flott fylde og kropp. Dette er ikke bare et veldig godt juleøl, det er et veldig godt øl uansett stilart.

9 av 10

Haandbryggeriet Nissefar

Testvinner av poløl 2012 (og 2011…): Haandbryggeriet Nissefar!

Haandbryggeriet Bestefar#2: Haandbryggeriet Bestefar (9 %)
I år blir det dobbelt opp til Haandbryggeriet. Bestefar er et kraftigere øl enn Nissefar. På mange måter er det også et bedre øl enn Nissefar, men balansen i den sistnevnte er mye av grunnen til at jeg har plassert den på topp. Når du sjenker Bestefar i glasset (denne setningen kommer ikke til å høres bra ut uansett, så la gå), kommer det først rosiner og svisker i nesen. Det er et lite hint av syrlighet i smaken, men denne forsvinner raskt til fordel for de store mengdene malt. Det er noe lakris, kaffe og mørk sjokolade i smaken. Jeg får ikke en like god julefølelse med denne som med Nissefar, men det er likevel et skikkelig godt øl. Selv om det er rett så kraftig, så er alkoholen godt integrert i ølet. Både fylden og munnfølelsen er mesterlig.

8 av 10

#3: Kinn Tomasmesse (10,5 %)
Tomasmesse er et nytt juleøl fra Kinn. Dette er et kraftig juleøl med mye smak. Det er et øl som utfordrer, men som gir mye tilbake. Som et juleøl er det på den litt kraftige siden. Jeg vil på ingen måte anbefale det som en tørsteslukker under julemiddagen, men det fortjener likevel en plass i juleølarsenalet. Dette ølet har mengder, seriøse mengder med maltsmak. Smaken er preget av tørket frukt, både i form av rosiner og også noe mot svisker. Det er merkbar, men ikke plagsomt merkbar alkohol i smaken som kommer sterkere frem mot avslutningen. Ølet har en lang ettersmak av tørket frukt, alkohol og et svakt hint av bitterhet. Det er også noen fruktige toner i ølet. Jeg fant noe smak av appelsin og drueskall. Noe i smaken ga meg en fornemmelse av portvin. Dette er et komplekst og flott øl, og et fint tilskudd til juleølsortimentet.

8 av 10

#4: Haandbryggeriet Nissemor (6 %)
Nissemor fra Haandbryggeriet er et skikkelig juleøl, og det var like før det ble smakstest-hat-trick for Haandbryggeriet for min del. Gjæren kommer noe mer frem i dette ølet enn de andre juleølene fra Haandbryggeriet. Det er en tydeligere syrlighet i ølet. I smaken kommer det også noe sjokolade og fine toner espresso. Det er også et preg av krydder, blant annet hvitt pepper. Dette ølet må det jobbes noe mer med for å få den riktige a-ha-opplevelsen, men når den kommer er den verd det. Nok et godt juleøl fra Drammen som kan anbefales!

8 av 10

#5: Ringnes Julebokk (9 %)
Det er alltid hyggelig å kunne bekrefte at et øl som overrasket postitivt første gang fortsatt smaker godt året etter. Det gjelder årets Julebokk fra Ringnes. Jeg plukket opp noe mer sødme og noe mer syrlighet enn det jeg gjorde i fjor. Ellers står jeg ved anmeldensen fra den gang. Julebokken er det beste ølet jeg har smakt fra Ringnes (det nest beste er Imperial Polaris). Som i fjor får Julebokken karakteren 8 av 10.

Honorable mentions

Kinn Julefred (6,7 %)
Kinn Julefred kunne fint vært med helt i toppen. Det er lite som skiller denne og for eksempel Nissemor, både når det gjelder kvalitet og julestemning. I nesen kommer det frem tørket frukt og alkohol. Smaksmessig plukket jeg opp mer humlearoma i Julefreden enn de fleste av de andre juleølene. Det er fortsatt malt og krydder som dominerer i smaken.

8 av 10

Ægir Ýlir Julebrygg (7 %)
Jeg testet dette ølet før den store juleøltesten, og kom (heldigvis) til samme konklusjon som sist. Ýlir er et forfriskende alternativ på juleølfronten med et spennende smaksbilde. Jeg fant smak av røstet malt, pepperkake, rosiner, karamell, kanel og et tydelig preg av ingefær. Ikke helt blant de beste, men et godt og spennende alternativ.

7,5 av 10

Berentsens Jule-Avec (9 %)
Da jeg testet Jule Avecen til Berentsen for første gang, var jeg fortsatt i mine ølnovisedager. Jeg ble ikke fryktelig imponert da. Noen topplassering blir det imidlertid ikke. I smaken er det sjokolade og nøtter. Alkoholen er ganske godt integrert, men jeg fikk et lite ubehagelig stikk mot slutten.

7,5 av 10

Nøgne Ø God Jul
Det er ikke til å se bort fra at det blir en god jul med dette ølet fra Nøgne Ø, men jeg er ikke like overbevist som med ølene fra Haandbryggeriet. Smaken er god med svisker, rosiner og krydder. Det er også noe syrlig preg samt fin smak av røstet malt. Det er også et fyldig og kraftfult øl. Balansen sitter ikke helt for min del, og jeg skulle gjerne lagret det noe. Kanskje det blir en enda bedre jul til neste år.

7 av 10

Berentsens Julefnugg (6,5 %)
Julefnugget fra Egersund fremstår som ganske mørk og fin i fargen. Den har klare, mørke maltaromaer kombinert med en fin humlearoma i nesen. I smaken er det igjen mørke malttoner, karamell og et lite humlestikk. Kombinasjonen er fin, men smaksbalansen satt ikke helt perfekt for meg. Ølet har en god og kraftig munnfølelse og en fin fylde uten at ølet blir for kraftig. Alkoholen er godt integrert. Dette er et juleøl jeg fort kan finne på å plukke med meg til julematen.

7 av 10

Aass Juleøl Premium (9 %)
Dette er klart det beste juleølet fra Aass, i år som i fjor. Det er et kraftig øl, kanskje litt for kraftig til selve julematen selv om det kan gå, men alkoholen er godt integrert. I smaken er det karamell, rosiner og svisker. Dette er ikke et øl som er helt i toppskiktet, men det er fortsatt et veldig anstendig juleøl. Vær likevel oppmerksom på at dette er kraftige saker.

7 av 10

De litt ubestemmelige

Nøgne Ø Underlig JulNøgne Ø Underlig Jul (6,5 %)
Det var et par øl jeg måtte smake noen ekstra ganger på i år før jeg klarte å bestemme meg. Nøgne Øs Underlig Jul var en av disse. For Nøgne Ø tuller ikke når de kaller ølet sitt for underlig. Det er svært underlig. I forfjor syntes jeg det var fortreffelig, men i år ble jeg ikke en god venn med ølet fra første slurk. I nesen er det ingefær og pepperkakedeig lang vei. Det er hint av hvitt pepper og en klar duft av nellik og kardemomme. I smaken kommer det frem mer sitrus, men ingefæren dominerer fortsatt. Det er også mørkere malttoner, ristede nøtter, hvitt pepper og karamell. Litt nedover i glasset fant jeg også noe smak av drueskall. Nøgne Ø skriver på etiketten at dette er ølet hvor øl møter gløgg. Det er engentlig en ganske passende beskrivelse. Det er uten tvil en underlig drikke som du både kan elske og hate, også samtidig. Kanskje ikke et øl til julematen, men i hvert fall til julemarsipanen.

7 av 10

Lervigs Jul (6,8 %) 
Flere i testpanelet ble skuffet over Lervigs Jul. I fjor var jeg mildt begeistret for ølet. I år, hvor jeg også fikk sammenlignet det mer direkte med andre gode juleøl, ble det litt vel spesielt også for meg. Riktignok ikke spesielt bare på en dårlig måte. For å være helt sikker på at det ikke bare var mine smaksløker det var noe i veien med, testet jeg også senere en flaske nummer to. I nesen er det lakris, plumme, ingefær og anis. På den første smakingen plukket jeg også opp et litt uheldig stikk av salmiakk (tenk i retning av hockeypulver). Dette var heldigvis ikke tilstede i den andre flasken. I smaken er ingefæren mer intens. Det er også smak av tørket frukt, men lakrisen er mer anonym. Ingefæren er den mest dominerende smaken. Jeg var kanskje litt snill i min vurdering i fjor, men jeg finner den fortsatt bedre balansert enn Underlig Jul. Lervigs Jul er et spennende og godt øl, men det er også veldig spesielt.

7 av 10

Skuffelsene

Berentsens Stellinger Divum Juleøl (19 %)
Det skal sies at det ikke er lett å brygge et øl til 19 prosent. Når det er sagt, er det viktig å påpeke at bare fordi man klarer noe, så betyr ikke det at man skal gjøre det. Det er mitt hovedinntrykk etter å ha smakt Stellinger Divum. Det er for mye av alt, spesielt alkoholen. Jeg kan ikke helt se for meg at dette er et juleøl jeg vil sette meg ned med i løpet av julestria. Dette ølet har gått til topps eller veldig langt opp på listen i flere tester. Blant annet Ølakademiets juleøltest. Min bloggkollega Kjempetorsken skryter også av det. For meg ble det imidlertid bare en stor skuffelse. Det kan sikkert finnes mange gode smaker og nytelser i dette ølet, men for meg smakte det stort sett alkohol. Og det på en dårlig måte.

4 av 10 (med store forbehold om karaktergivning)

CB Juleøl (6,5 %)
Det kan høres litt merkelig ut at CB Juleøl kommer i kategorien skuffelser. Og sant nok, fordomsfull som jeg er hadde jeg ikke de store forventningene til hva CB kunne tilby på juleølsfronten. Jeg var litt alene i å mislike dette ølet. Smaksløkene mine kan selvfølgelig ha tatt en kort ferie, men for meg hadde ølet en syrlighet som ikke passet inn og en litt fæl, kremte munnfølelse. De andre smakene av karamell, lakris og tørket frukt forsvant litt for meg. Jeg klarte rett og slett ikke å nyte det. CB må gjerne sende meg en ny flaske for testing, men ut over de har jeg ikke noen planer om å smake denne flere ganger denne sesongen.

3 av 10 (med litt mindre forbehold om karaktergivning)

Og så var det de sånn cirka midt på juletreet…

Aass Juleøl (6,5 %). Nå kommer vi til ølene det vil bli litt korte og brutale anmeldelser av. Ikke fordi de skal dømmes nord og ned, men fordi det kan bli lett å gjespe av lange anmeldelser. Aass Juleøl har smak av karamell, rosiner, syrlige epler og noe nøtter. Det treffer ikke helt blink på balanse, fylde og munnfølelse, men det fortsatt langt fra håpløst. Det er mange andre juleøl jeg vil velge fremfor dette, men jeg må innrømme at jeg likevel har en softspot for Aass. 6 av 10

Dahls Juleøl (6,5 %). Ingen pallplassering på Dahls, men den skal ha for å stikke seg ut i mengden. Det er merkbar banan i nesen i tillegg til karamell, malt og humlearnoe. I smaken kommer det også frem moden banan. De som drikker Dahls oftere enn meg påstår at dette ikke er så uvanlig å finne i ølet deres. Det er ikke bare banan i smaken, men også karamell, humlearomaer og et fint krydderpreg. Alkoholen er godt integrert. 6 av 10

Hansa Julebrygg (6,5 %). I smaken er det rosiner, lakris, kydder, pepperkake og karamell. Dette er, som i fjor, det beste juleølet fra Hansa, men det er ikke noen høydare av den grunn. Dette er godt og blandet-varianten av øl, men det er litt på den søte siden. 6 av 10

Borg Juleøl (6,5 %). Alt annet enn Borg… Vel, må man, så må man. Det skal sies at det går an å drikke Borg også, selv om min tidligere nettadresse tydet på noe annet. Juleølet deres er, vel, ganske midt på treet. Det har en OK balanse og et friskt preg uten for mye søtlige toner. Skal du først ha en øl fra Borg, så vil jeg imidlertid anbefale bokkølet deres fremfor juleølet. 5,5 av 10

Ringnes Juleøl Sterk (6,3 %). Ikke fælt og ikke fantastisk. Det oppsummerer de fleste ølene i denne kategorien, og Ringnes Juleøl Sterk er intet unntak. I nesen er det karamell, vørter og noe syrlighet. Det syrlige fortsetter i smaken og kjemper litt om plassen til maltet. Det er noe nellik og krydder i samken samt søtlige toner av lys karamell. Svak munnfølelse, og jeg falt heller ikke helt for ettersmaken som var litt i det syrligste laget for meg. 5 av 10

Hansa Juleøl (6,5 %). Heller ikke i år imponerte Hansa med sitt juleøl. Lukten er av våt ull, men i smaken er det noe nøtter og krydder. Hansa skal ha for at juleølet i hvert fall har en fin, rund avslutning. 5 av 10

Fredrikstad Juleøl (6,6 %). Denne minner en god del om juleølet til Borg, men den er mer anonym. Snork… 5 av 10

Og hva så med konklusjonen?

Skal du ha skikkelig juleøl, så bør du ta deg en tur på Vinmonopolet. Det tradisjonelle norske juleølet har hatt en styrke mellom 6 og 7 prosent, og det er en grunn til det. Skal du ha skikkelig juleøl i år, bør du ta en tur snart. Det er stor fare for at polet går tom i god tid før kalenderen sier 24. desember. Mange av utsalgene har allerede svært lite igjen. Det gjelder spesielt juleølene fra de mindre bryggeriene. Dessverre er ikke nettsiden til Vinmonopolet til noen stor hjelp i år, så det kan også være at du må ringe litt rundt.

Når du først har kommet deg på Vinmonopolet står du fortsatt igjen med spørsmålet om hva du skal kjøpe inn. De fleste håndverksølene kan jeg fint anbefale å kjøpe inn, gitt at du får tak i dem. De fleste vil også passe godt til lagring hvis du vil være sikret god juleøl neste år. Flere av håndverksølene kan bli litt i heftigste laget til julemat, selv godt krydret ribbe. Det kan derfor være en fordel å plukke med seg noen litt mindre kraftige øl til julematen. Julefnugg og Aass Juleøl er øl som fort kan havne ved siden av min juletallerken. Jeg har også svært lite å utsette på Ringnes Julebokk.

God jul og skål!

 

Vis 2 kommentarer

  1. Utrolig kul blogg. Jeg har blitt stadig mer interessert i øl, og liker mest golden ale og red ale.

    Jeg liker øl som virkelig skiller seg ut, så jeg gleder meg til å prøve Underlig Øl!

    Har du forresten prøvd Slogen fra Troll Bryggeriet?

    1. Hjertelig takk! Jeg har ikke smakt øl fra Troll Bryggeriet enda, men det er noe jeg må prøve å få med meg. Det er veldig spennende med alle de nye norske bryggeriene og bryggeripubene som stadig dukker opp. Ha en god og underlig jul! 🙂

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.