Ringnes Imperial Polaris (10 %)

Ringnes Imperial Polaris (10 %)

Ringnes Imperial Polaris

Det er ikke akkurat hver dag jeg smaker en ny øl fra Ringnes som utfordrer smaksløkene. Nå har Ringnes imidleritid gått sammen med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery for å lage Imperial Polaris. Imperial Polaris er inspirert av Fram-ferden til Nansen. På ferden ble det servert bokkøl fra Ringnes for å varme mannskapet under polarnettene. Oliver har også latt seg inpirere av julebokken til Ringnes, som nok også er et av de bedre ølene Ringnes produserer.

Imperial Polaris har en fin og søtlig lukt med toner av karamell, honning og noe humlearomaer. I smaken er det mye spennende. Honningen er fremtredende, men det er også karamell, kandis og krydder. Det er videre merkbar kaffe, mørkbrent malt og behagelige sitrustoner av appelsin. Ølet er brygget til en dobbeltbokk på 10 prosent, men det er nesten ikke merkbart. Alkoholen er veldig godt integrert i ølet. Det gir en fin varme i avslutningen og passer ellers fint inn blant de øvrige smakene. Munnfølelsen er fin og frisk, men den er hakket mer livlig enn hva jeg hadde foretrukket.

Imperial Polaris er et ganske søtt øl. Nå kommer det litt med stilarten, men det blir litt i overkant på den søte siden for min smak. Det forhindrer meg likevel ikke for å anbefale ølet eller konkludere med at dette er et meget godt øl. Jeg er riktignok ikke like begeistret som Tommy og Kjempetorsken. Imperial Polaris er et godt, balansert og ganske smaksrikt øl, men det er ikke blant de mest minneverdige jeg har smakt.

Stilen til Oliver er ganske merkbar i Imperial Polaris. Det er i seg selv ikke en dårlig ting. Brooklyn Brewery lager gode øl. Jeg skulle imidlertid likt å sett – og smakt – et noe tydeligere særpreg. I mangel på en bedre formulering blir Imperial Polaris litt for ren og uskyldig. Det er en konservativ eim over ølet. Det virker mer som om Ringnes har stukket foten i vannet heller enn å stupe uti. Med dette mener jeg ikke at det er nødvendig for Ringnes å ta fullstendig av. Det er ingen forutsetning for godt øl at det er brygget med eksotisk humle fra de mest utilgjengelige stedene i New Zealand. Jeg mener heller ikke at Ringnes skal frysedestilere ølet sitt til 50+ prosent og stappe flasken i en røyskatt, eller brygge ølet med snus og blæretang. Poenget mitt er at det vil være spennende å smake resultatet av at Ringnes beveger seg enda lengre ut av sin komfortsone.

Jeg håper derfor at Imperial Polaris ikke blir det første og siste spesialølet vi ser fra Ringnes. Vel og merke blir det teknisk sett ikke det siste. Noe av produksjonen av Imperial Polaris vil bli lagt på bourbonfat og skal lanseres i 2013. Det vil bli spennende å smake på resultatet av at ølet lagres noe og hvor mye fatlagringen vil tilføre ølet. Så er det bare å krysse fingrene for at Ringnes har enda flere nyheter på lager.

Ringnes Imperial Polaris – 7,5 av 10

Skriv en kommentar