
Ølkultur og det amerikanske presidentvalget
Det nærmer seg det amerikanske presidentvalget. Tirsdag 6. november går amerikanerne til stemmelokalene for å enten gjenvelge sittende president Barack Obama eller velge Mitt Romney som den 45. president av de forente stater.
Det er mange som forsøker å forutsi valgresultatet. Nate Silver, mannen bak FiveThirtyEight, gir i skrivende stund Obama 85,1 prosents sjanse for å vinne valget. Tippeselskapene har selvfølgelig sine tjenester klare for de som vil satse penger på utfallet. Oddsen for Obama-seier hos Ladbrokes er for tiden på 2/9, mens oddsen for en Romney-seier er på 10/3. Intrade gir Obama 64,1 prosent sjanse for å vinne.
Ingen av disse kan nødvendigvis spå med overbevisende sikkerhet hvordan utfallet vil bli. De sier heller ikke mye om hva som har påvirket velgerne den ene eller andre veien. De vanligste forklaringene dreier seg om økonomi eller krigen mot terror, og i år – som da finanskrisen traff hardt i 2008 – får økonomi mye oppmerksomhet. Men det vil jo bære kjedelig om det er hele historien. Noen har luftet tanken om at øldrikking kan ha noe med saken å gjøre. Ikke i den betydningen at man må være full for å stemme på Obama eller Romney; teorien er at øldrikkere i større grad vil være troende til å stemme på en demokratisk kandidat.

Blå stater og bryggeristater. Grafikken viser valgresultatet i 2008 sortert etter bryggeritetthet. Blå stater ble vunnet av Obama, røde stater av McCain.
Årets valgresultat er naturlignok ikke klart enda, men vi vet alt om resultatet fra 2008 da Obama vant over senator John McCain. Hvis vi ser på forbruket i antall liter øl per person over 21 år (som er aldersgrensen for slikt på den andre siden av dammen) og valgresultatet i hver enkelt deltat, så er det ikke noe synlig mønster i stemmeutfall. Faktisk ikke noe mønster i det hele tatt. Zip. Nada. Ingenting. Null. Hvis du kjører en regresjonsanalyse med valgresultatet som avhengig variabel, vil resultatet vise at oddsen for en Obama-seier faktisk marginalt synker når ølforbruket øker. Og selvfølgelig at det ikke på noen som helt måte er noen signifikant sammenheng.
Det er ikke spesielt merkelig at ølforbruk i seg selv ikke er korrelert med utfallet av presidentvalget. Forbruket gjenspeiler salget av alle typer øl, hvor brorparten av forbruket er knyttet til de store masseproduserte merkene, slik som Budweiser, Miller, Corona, Corrs og Heineken. Det kan være mer interessant å se på om utbredelsen av håndverksøl har noen sammenheng med valgresultatet. Teorien vil i så tilfelle være at personer som stemmer demokratisk i større grad enn de som stemmer republikansk er opptatt av kvaliteten på ølet de drikker.
Antallet bryggerier i USA har eksplodert det siste tiåret. I dag er det i følge Brewers Association mer enn 2100 bryggerier i USA. Den store økningen i antall bryggerier kommer i hovedsak på grunn av en eksplosiv vekst i mindre håndverksbryggeri og bryggepuber. Hvis vi ser på bryggeritettheten per delstat viser det seg at av de 24 statene med høyest bryggeritetthet etter areal (jeg har brukt en alternativ utregning til en du kan finne her), vant Obama alle sammen i 2008. Disse statene hadde tilsammen 310 valgmenn, godt over de 270 som er nødvendig for å vinne valget (delstatene Obama vant i 2008 ga ham totalt 365 valgmenn). Av de 19 statene med lavest bryggeritetthet vant McCain 17. Flere av statene med relativt høy bryggeritetthet, slik som Ohio, New Hampshire, Virginia, Colorado og North Carolina, er også viktige vippestater i årets valg.
Bryggeritetthet etter areal kan være noe misvisende. Store stater med tilsynelatende lav bryggeritetthet kan ha mange bryggerier sett i forhold til antall innbyggere. Hvis vi ser på bryggeritetthet etter antall innbyggere, blir ikke sammenhengen med valgresultatet i 2008 like tydelig. Hvis vi derimot kontrollerer for graden av urbanisering i de enkelte statene, så viser det seg at oddsen for Obama-seier øker vesentlig når antallet bryggerier sett i forhold til innbyggertall øker. Med andre ord (og gitt at vi tillater en relativt liberal tolkning av statistikken): større tetthet av små bryggerier gir Obama en større sjanse for å vinne staten.
Det vil være et ganske langt sprang å påstå at det er et årsak-virkning-forhold mellom antall håndverksbryggeriet og valgutfall. Men hvis Obama skulle vinne en ny presidentperiode på tirsdag, så vil det blant annet være fordi mange ølglade amerikanere har stemt på ham. En stor andel av håndverksøldrikkerne er hvite menn; en gruppe Obama trenger at stemmer på ham for å være sikret en seier. Det er derfor kanskje ikke så rart at Obama har latt seg fotografere med en øl i hånden på en lokal pub, eller mens han deler en øl med den britiske statsministeren. Det er kanskje også derfor Obama har fortalt verden at han har fått installert et eget mikrobryggeri i det hvite hus, og publisert oppskriften på White House Honey Ale.
Godt valg og skål!
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer