Fanø Bryghus Julebryg (7,5 %)

Fanø Bryghus Julebryg (7,5 %)

Fanø Bryghus JulebrygÅ brygge øl til jul er langt fra en norsk tradisjon alene, men det har en lang historie i Norge, og vi har også utviklet en særegen smak på juleølet. Det norske juleølet skal bryggets med flere typer malt og gjerne ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt. Utbredelsen av håndverksbryggeri i Norge har gitt en større smaksbredde, men ett norsk juleøl forventes fortsatt å ha en kraftig, men balansert sødme og smaker av karamell, sjokolade, nøtter og julekrydder.

I Danmark er det, i likhet med på se britiske øyer, vanlig å finne juleporter. En av de danske juleporterene som har funnet til Norge i år, er Fanø Julebryg. Fanø Bryghus er et lite bryggeri som ligger på øya Fanø like syd for Esbjerg. Bryggeriet ble startet i 2006 på lokalt folkeinitiativ (innbyggerne på øya gikk sammen om å investere i bryggeriet), men det måtte stenge julen 2008 på agrunn av anstrengt økonomi. Julebrygget var det første ølet som ble tappet på flaske etter at bryggeriet ble gjenåpnet i 2009.

I smaken er det ikke så veldig mye som minner meg om jul, heller ikke med tanke på at Fanø Julebryg er en dansk juleporter. Både i nesen og i smaken er det et av klassisk, god, mørk, britisk porter. Det er smak av kaffe, noe sjokolade, salt lakris og noe honning. Fanø Julebrygg er brygget med vanilje og kanel. Krydderet setter i noen grad preg på ølet, men det er det er ikke så kraftig som jeg hadde forventet av et juleøl. Det er ikke nødvendigvis negativt for smaken, men det gjør at ølet smaker litt mer som en ordinær porter. Når det er sagt er det en god porter. Den har en fin fylde, en noe oljete munnfølelse og en fin balanse i smakene. Et godt øl på mange måter, men ikke et øl som får meg til å spontant synge julesanger. Noe som kanskje er like greit…

Fanø Julebryg – 7 av 10

Skriv en kommentar