Ægir Ýlir Julebrygg (7 %)

Ægir Ýlir Julebrygg (7 %)

Ægir Ýlir Julebrygg

Juleølsesongen er definitivt over oss. I fjor fikk jeg noen nye favoritter. Julebokken til Ringnes var en stor overraskelse (et øl jeg i min uvitenhet har oversett frem til i fjor). Jeg ble spesielt glad i Nissefar fra Haandbryggeriet; et øl som generelt har fått mye skryt, og som – etter å ha smakt det på fat ved et par anledninger – også kan anbefales i år. Nytt fra året er Ýlir fra Ægir. Dessverre når den ikke helt opp til topps for meg, men Ægir har likevel klart å skape et godt og forfriskende juleøl.

Ýlir har en flott, dyp rødfarge. I lukten finner jeg både malt, pepperkake, kanel og tørket frukt. I smaken er det mye av det samme, men det er mer smak av rosiner og også et mer krydret preg i tillegg til smak av karamell og røstet malt sammen med en aldri så liten undertone av røyk. Ýlir har også noen fine fruktige undertoner. Jeg merket meg blant annet et snev av appelsinskall. Det er også en tydelig smak av ingefær i ølet.

Som juleøl har Ýlir et spennende smaksbilde. Jeg synes gjæren har fått mye plass, samtidig som maltet selvfølgelig byr på mye. Alkoholen er veldig godt integrert i ølet. Den er nesten ikke merkbar, selv om ølet holder 7 prosent. Balansen er også ganske fin. Dette er et godt komponert og komplekst øl. Avslutningen er ganske søt samtidig som det er et brent preg og en touch av bitterhet. Ægir har klart å få mye smak av jul inn i dette ølet, selv om dette ikke er helt hva jeg forbinder med et juleøl. Du vil også finne bedre juleøl, men Ýlir er et forfriskende alternativ som klarer å gi en god julestemning.

Ægir Ýlir Julebrygg – 7,5 av 10

Skriv en kommentar