Spontane godsaker #3

Spontane godsaker #3

3 Fonteinen Armand & TommySpontangjæret øl – også kjent som lambic og surøl – har, sammen med whiskyfatlagret øl, blitt ett av temaene jeg stadig vender tilbake til. Surøl har blitt en slags favoritt for meg. Da Vinmonopolet slapp to spesialutgivelser fra 3 Fonteinen på spesialslippet i september nølte jeg ikke lenge med å plukke med meg et par flasker.

3 Fonteinen Oude Geuze Armand & Tommy (6 %)

Armand & Tommy (egentlig Tomme, navnet er feilstavet på etiketten) er rosinen i pølsa av ølfunn på Vinmonopolet så langt i år. Det er lambicens pièce de résistance. Armand & Tommy er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom Tomme Arthur fra Port Brewing/The Lost Abbey og Armand Debelder i 3 Fonteinen. Det er en blanding av utvalgt 4 år gammel lambic. I tillegg til lambic fra Armands egen produksjon, er det blandet inn gammel lambic fra Boon.

Resultatet av samarbeidet er en glitrende lambic og et fantastisk øl. Ølet har en herlig syrlighet med tydelig preg av brettanomyces, men samtidig mye fruktighet og friskhet. I smaken er det aprikos, syrlige epler og eplecidereddikk. Armand & Tommy har også fått med en god del smak fra fatlagringen på eikefat. Ettersmaken er lang og tørr med et tydelig preg av sitron og at veldig tydelig preg av syrligheten fra Brettanomyces bruxellensis-gjæren. Ølet har også et meget fin fylde. Selv om det helt klart er syrligheten som dominerer, noe annet hadde vært ganske poengløst, så er det en fin maltbase som gir en strålende balanse.

Armand & Tommy er helt klart på den mer sylige enden av lambicskalaen. Det lekes ikke akkurat surøl her. Med andre ord; kjennere av surøl får det de forventer. Er du ny til stilarten derimot, kan det kanskje bli i meste laget. Av de mer syrlige lambicene, er dette helt klart blant de beste, om ikke dennaller beste. Blandingen her er strålende. Ølet har mye syrlighet og friskhet, men samtidig en god ferskhet. Armand & Tommy er en balansert og nydelig lambic. Perfekt for å dele og nyte en hel kveld.

9 av 10

3 Fonteinen Oude Geuze Vintage St Valentijn Cuvée (6 %)

Vintageutgaven (denne er fra 2007 og har fått sitt navn fordi den er brygget på Valentinsdagen) til 3 Fonteinen byr også på en utsøkt surølopplevelse. Oude Geuze Vintage har smak av epler, fersken og appelsin. Det er også noe smak av eik, appelsinskall og eddik. Dette er en utsøkt lambic og en nydelig versjon av geuze. Balansen er meget god og ølet har en fin fylde. Hvis det er noe jeg skal sette fingeren på, så er at det ølet har litt lite karbonering for min smak. Jeg skulle gjerne sett at det var hakket friskere. Resultatet er at syrligheten er noe mer utpreget. I likhet med Armand & Tommy, er dette i den mer syrlige enden av lambic-skalaen. Det samme forbeholdet gjelder derfor med Oude Geuze Vintage som med Tommy & Armand. Det er det ikke nødvendigvis det beste ølet å starte med for de som er nye til stilarten (jeg har imidlertid noen andre jeg kan anbefale). Kjenner derimot, vil ha en strålende aften med denne.

8,5 av 10

3 Fonteinen Oude Geuze Vintage

Vis 4 kommentarer

  1. Nå har jeg drukket øl/ale i 35 år i fra hele verden og reagerer litt på tilnærmingen til anmelder. Selv om vi vet hva brettanomyces er, så sier det ikke så mye om smaken for de fleste av oss. Heller ikke utsagnet «ølet har litt lite karbonering». For en noviseøldrikker virker det som om ølet ikke smaker karbon?? Ikke prøv å overgå vinanmelderene, med smak av vått lær og hint av våt hund. Vær så snill å ikke prøve å heve dere/oss til et sted vi ikke ønsker å være. Snakk normalt og gi en anmeldelse som vi forstår og som kan danne oss et uttrykk av hva ølen/alen smaker.

    1. Konstruktiv kritik tas i mot med takk, men jeg må innrømme at jeg reagerer litt på tonen. Det er lagt inn en link for de som lurer på hva brettanomyces er. Lav karbonering er også forklart (mindre friskhet, mer syrlighet). Når det er sagt, kunne begge deler helt sikkert vært forklart bedre. Jeg er i likhet med deg skeptisk til vinanmelderes til dels overivrige og overdådige språkbruk. Jeg skal i enda større grad forsøke å unngå det i fremtiden.

      1. Takk for kjapp og ydmyk tilbakemelding, og jeg beklager dersom tonen var litt skarp. Vi vil jo alle spre det gode budskap om øl/ale. Lykke til videre.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.