Festival ganger tre for den nye vinen

Festival ganger tre for den nye vinen

Frühlingsfest, München 2011

Frühlingsfest i München 2011. Nå i oktober er det tre ølfestivaler i Oslo.

Det er nå to år siden stilte Aftenposten, og jeg, spørsmål om ølet er den nye vinen. Mitt svar da var at det kanskje var noe tidlig. Det var den gang. Nå er det derimot ikke noen tvil. Øl, og da snakker vil heller ikke om den litt triste norske pilsneren, har blitt den nye vinen. Det popper til stadighet opp nye ølpuber, og selv mindre utpregede trendy steder serverer nå gjerne en lite utvalg med norske og utenlandske håndverksøl. Spesialslippet til Vinmonopolet i september hadde for første gang inkludert øl i slippet (til og med ganske mange).

Det har også blitt mer vanlig med ølfestivaler. I Bergen er det nettopp avholdt en ølfestival, det arrangeres ølfestival i midten av oktober i Kristiansand og noe senere i oktober i Arendal. Til og med på Jæren, nærmere bestemt Nærbø rundt fire mil syd for Stavanger, er det flere ganger arrangert ølfestival. For kort tid siden arrangerte Grünerløkka Brygghus sin ølfestival. Og nå i oktober kan du få med deg hele tre – 3 – ølfestivaler i tigerstaden. Til og med på en uke.

Mest spenning, i hvert fall for min del, knytter seg til Vulkan Ølfestival. Mathallen på Vulkan snikåpner allerde i morgen, 2. oktober. Ølfestivalen går av stabelen fra onsdag 3. oktober og frem til søndag 7. oktober. De fire store norske håndverksbryggeriene (Nøgne Ø, Ægir, Haandbryggeriet og Kinn) vil være representert på festivalen. I tillegg til et variert program, kan du også bli bedre kjent med Mathallen. Selv rakk jeg ikke førpremieren på Mathallen tidligere i år og jeg gjelder meg derfor til å se hvordan det har blitt. I tillegg til å gi Oslo et gastronomisk løft byen sårt trenger, vil det også komme et eget ølutsalg her og flere ølpuber.

Hvis Grünerløkka blir for langt øst for deg, kan du rette nesen mot Aker Brygge hvor Oslo Ølfestival arrangeres fra 4. til 6. oktober. Det vil være en egen ølmesse i tillegg til diverse arrangementer på de mange serveringsstedene på Aker Brygge og Tjuvholmen. Sist men ikke minst er det også en ølfestival på Chateu Neuf fra 3. til 6. oktober. Nærmere bestemt Oktoberfest. Det blir ikke i nærheten av samme størrelse som originalen i München, men med et øltelt med 1500 sitteplasser og ompa hver dag (takket være Ronald Schnipfelgrüber Tyrolerkapelle) er det likevel så nærme du kan forvente å komme uten å reise ut av landet. Har du tilfeldigvis en lederhosen eller dirndl i skapet, er dette tiden for å slenge den på og late som du er student igjen.

Hva annet er det vel da å si enn: Skål!

Skriv en kommentar