Whiskylagret øl: Det Lille Bryggeri Abbey Ale (10 %)

Whiskylagret øl: Det Lille Bryggeri Abbey Ale (10 %)

Det Lille Bryggeri Abbey AleDet Lille Bryggeri, som ikke må forveksles med Det Lille Bryggeriet, er et dansk bryggeri som etter hvert har blitt relativt vanlig i Norge. Under spesialslippet til Vinmonopolet i september kom en whiskyfatlagret versjon av deres Abbey Ale. Ølet er laget i syv måneder på whiskyfat fra Highland-destilleriet Royal Lochnagar.

På lukten er det lett å finne igjen kjente preg for den belgiske stilarten. Her er det mye mørk malt og mørke bær. Samtidig et klart stikk av alkohol og og en sødme som kan minne en del om bourbon. I smaken er det masse tørket frukt. Her er det ville mengder med rosiner og noe svisker. Det er også noe lakris i smaken, samt en god dose karamell og kandis. Ølet har et tørr sherryfinish. Det har kommet noe ekstra sødme, frukt og sherry som trolig stammer fra fatlagringen. Ølet har ganske lite karbonering. Resultatet er at smaken blir mer intens og ølet blir ganske tungt. Det er lite friskhet i smaken, men derimot er det et ganske fyldig øl med kraftig smak. For meg fungerer ikke dette helt optimalt. Ølet har et ganske søtlig preg, og det blir litt for tungt og klissete. Videre er alkoholen ikke så godt integrert i ølet som jeg hadde håpet. Det blir litt vel mye varme fra alkoholen for min smak.

Samlet sett er dette ølet en aldri så liten skuffelse. Det virker som om ølet bare har fått et moderat preg fra fatlagringen. Det er noe ekstra, men ikke mye. Et problem er at jeg verken kjenner til standardutgaven av Abbey Ale eller til destilleriet Royal Lochnagar. Jeg føler likevel at jeg har god nok kjennskap både til belgisk ale og whisky generelt til å påstå at vi ikke kan snakke om det mest vellykkede forsøket på whiskyfatlagring. Jeg er også litt usikker på om det passer med en belgisk stil til faglagringen. Matchen er ikke helt perfekt. For meg blir dette for søtt og med for mye alkohol. Det er riktignok noe bedre balanse når den er varmet opp til rundt 14-16 grader. Men jeg tar heller en Paradox enn en ny flaske av denne.

7 av 10

Vis kommentar