Drink Moor Beer!

Drink Moor Beer!

Moor Old Freddy WalkerEn veldig fin ting med at godt øl tar seg opp i popularitet, er at utvalget og tilgjengeligheten av godt håndverksøl, både norsk og utenlandsk, stadig blir bedre. Mandag denne uken, ble et nytt bryggeri, Moor Beer Company, lansert i Norge. Lanseringsfesten foregikk på Håndverkerstuene i Oslo sentrum. Moor er et lite bryggeri fra Sommerset i England. Sjefsbryggeren, Justin Hawke, kommer opprinnelig fra California, og han har tatt med seg øltradisjonen fra den amerikanske vestkysten. Samtidig har han tatt til seg den britiske øltradisjonen, som består av mer avdempede og alkoholsvake øl. Resultatet er en kombinasjon av den smaksrike, humlepregede amerikanske stilen, og den alkoholsvake, britiske sessionølstilen. Ølene fra Moor har til dels ganske hyggelig rating på RateBeer, noe som gjør det enda hyggeligere at de nå kommer til Norge.

Under er en kort gjennomgang av de syv ølene det var mulig å få smakt under lanseringen.

Moor Revival (4 %)
Dette er en fruktig og fin øl med en god og behagelig smak av sitrus. Bitterheten er relativt svak, men ølet har en relativt tørr avslutning. Ettersmaken er relativt langt til tross for at dette er et ganske alkoholsvakt øl. Jeg skulle gjerne sett at det var noe mer fruktighet i smaken, men Revival er et godt sessionøl.

7 av 10

Moor So’Hop (4,1 %)
So’Hop er brygget med humle fra New Zealand. Både i lukten og smaken er det merkbar humlearoma. Smaken er frisk med preg av røde epler og sitrus. Bitterheten er avdempet, men merkbar. Dette er et forfriskende og balansert øl, men det har lite fylde og føles litt kjedelig. Også denne er imidlertid et godt sessionøl.

7 av 10

Moor Illusion (4,7 %)
Det føles litt som om ethvert mikrobryggeri med respekt for seg selv må lage en black IPA, en kombinasjon av stout og IPA. Illusion klarer på en god måte balansen mellom det mørke maltet og den bitre humlen. Humlen er noe svakere i lukten, jeg fant mest sjokolade og røstet malt, men i smaken spretter den frem. Maltet får dominere i starten, men tas etter hvert over av humlen, spesielt i ettersmaken. Maltet bidrar med sjokolade, kaffe og einer, mens det kommer en fin smak av grapefrukt fra humlen. Ølet har også noe smak av bær, i retning av boysenbær. Det beste med dette ølet er balansen. Humlen finner en naturlig plass blant det mørke maltet. Samtidig er det noen ting som drar ned. Ølet har ikke helt fylden til å bære de store mengdene humle. Jeg skulle også gjerne hatt litt mer sødme enn ølet tilbyr. Når det er sagt; dette er et øl jeg gjerne smaker igjen.

7,5 av 10

Moor Amoor (4,7 %)
Amoor minnet meg litt om at porter ikke er min favoritt ølstil. Det kan være skikkelig godt når det fungerer, men stilarten taper seg fort for meg. I lukten er det nøtter, sjokolade og noe røstet malt, men sjokoladen og anis dominerer i smaken. Problemet med dette ølet er balansen. Spesielt ettersmaken er ute av fokus. Her er det bitterhet, røstet malt, sjokolade, siturs og anis. Ølet går i de fleste retninger smaksmessig, og kombinert med svak fylde og en tynn kropp, så blir dette ølet en skuffelse.

6 av 10

Moor Somerland Gold (5,5 %)
Somerland Gold er et lyst og fruktig øl. Epler og gress preger smaken, men det er også en god del sødme i form av lynghonning. Ølet har en veldig fin fruktighet og har en behagelig og tørr avslutningen med en ganske moderat bitterhet (mer syrlig enn bitter). Dette er et behagelig drikkeøl, men det kommer med en noe høyere alkoholprosent.

7 av 10

Moor Old Freddy Walker (7,4 %)
Dette ølet viser virkelig hva dette bryggeriet kan levere. Old Freddy Walker er en kompleks, god og velbalansert old ale (eller barley wine eller imperial porter; noen av disse «definisjonene» er ganske tullete og ikke særlig historisk korrekte). Det er et spennende øl fra start til slutt. I smaken fant jeg tørket frukt, rosiner, sjokolade, nøtter, lakris, plomme og litt julekake. Avslutningen har et søtlig preg, men byr også på røstet malt, fruktighet og noe bitterhet. Fylden er god, munnfølelsen er noe oljete og balansen er ypperlig. Dette er et øl du kan sitte og nippe til over lang tid. Ettersmaken er fin og relativt lang.

8,5 av 10

Drink Moor Beer!

Moor JJJ IPA (9,5 %)
Hvis du bare skal smake et øl fra Moor Beer Company, så bør det være JJJ IPA. Spesielt hvis du er glad i humle. Mye humle. Dette ølet minner meg mye om BrewDogs Anarchist Alchemist, men det er noe lettere. Lite karbonering drar frem smakene i ølet og gjør det til en skikkelig smaksbombe. Humlen preger ølet, men det har også mengder av søtlig malt som klarer å skape en meget god balanse. I smaken er det karamell, hvitt pepper, grapefrukt, tranebær, toffe, furu, tropisk frukt og pasjonsfrukt. Alkoholen er ekstremt velintegrert i ølet, men det er langt fra noen tørsteslukker. Dette er et kraftig og smaksrikt øl som du kan nyte lenge og gjerne sammen med andre.

9 av 10

Ølene fra Moor Beer Company for foreløpig ikke bli tilgjengelig på Vinmonopolet, men det er flere utesteder som har vist insteresse for å ta det inn. Jeg vil helt klart anbefale å prøve ølene fra Moor hvis du kommer over dem, spesielt Old Freddy Walker og JJJ IPA. Skål!

Skriv en kommentar