Lost Dog (11,5 %)

Lost Dog (11,5 %)

Jeg har et noe blandet forhold til, og litt varierende erfaring med, øl som er lagret på romfat. Lost Dog, som er et samarbeidsprosjekt mellom Lost Abbey og BrewDog, kan jeg imidlertid varmt anbefale. Kombinasjonen av smakene fra ølet og romfatet fungerer meget godt i dette ølet.

Jeg har fått en spesiell forkjærlighet for fatlagret øl. Lagringen, om det er på whisky, bourbon, rom, vin eller vanlige eikefat, gir noe ekstra til smaksopplevelsen. Det er også spennende å lære mer om hvilke øl som passer for lagring på de ulike typene fat, hvilke smaker som overføres til ølet og hvordan lagringtiden påvirker det endelige produktet.

Lost Dog har fått en solid lagringstid. Det er lagret tett opptil ett år på romfat. Dette gjør seg gjeldende både i lukten og i smaken, men heldigvis blir det ikke for dominerende. Jeg har smakt annen fatlagret øl med langt kortere lagringstid som har fått lid av at lagringen har overørt for mye smak fa fatet. Dette problemet lider ikke Lost Dog av. I lukten er det et klart preg av både mørke bær, brunt sukker og alkohol. Førsteinntrykket av smaken hat mest preg av solbær, tørket frukt, både rosin og svisker, sukker, sjokolade og alkohol. Med andre ord, dette er et øl som byr på mye.

Det er mye smak fra fatlagringen. Jeg plukket raskt opp mye romaroma, men det er også noe preg av sherry. Det beste med Lost Dog er at det er plass til så mye mer i smaken. Det har et fint røstet preg, og utover i smaken tar den tørkede frukten mer over for romaromaene. Det er merkbart at det er en porter som danner basisølet, en sågar ganske god porter. Det er en fin portersmak med mye sødme, fin fruktighet, sjokolade og et hint av karamell. Balansen i ølet er veldig god, med kun noen svært få unntak. Alkoholsmaken kan bli noe intens. For meg var den litt i overkant intens i starten, selv om det aldri ble plagsomt mye. Ølet er ganske fyldig, men det blir ikke for tungt. Faktisk heller det mer mot den friske siden med mye frukt og god sødme. Munnfølelsen er god med et svakt oljete preg.

Alt i alt er Lost Dog et veldig godt øl. Det treffer en god balase mellom basisølet og fatlagringen. Det er et relativt søtlig øl som har mye smak og en fin kompleksitet. Dette kan være et godt øl å kjøpe inn for en sen høst- eller julekveld. Skål!

BrewDog/The Lost Abbey Lost Dog – 8 av 10

Vis kommentar

  1. I reviewed this beer back in April and, like you, really enjoyed it! It seems I’m not the only one enjoying barrel aged beers! 🙂

    You can find a review over at my blog if you’re interested. Cheers!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.