Jarl (3,8 %)

Jarl (3,8 %)

Fyne Ales JarlFyne Ales var helt klart det skotske bryggeriet som imponerte meg mest i løpet av den korte uken jeg var i Skottland. I likhet med mye annet engelsk og skotsk øl, har Fyne Ales stort sett alkoholsvake øl, gjerne mellom 3,5 og 4,5 prosent. Likevel er det mye smak i ølet deres. Jarl er et perfekt eksempel på det.

I nesen har den et friskt preg av humle og gjær. Smaken er lys og lett, med humlearoma som det mest fremtredende, i retning av blomster, gress og sitrus. Ikke overraskende har den en noe tynn kropp, men det er samtidig mye smak i den. I avslutningen er det en fin, men ikke altfor kraftig, bitterhet. Helt perfekt er den dog ikke: jeg hadde ønsket meg mer fylde, og gjerne også mer maltpreg for å balansere humlearomaene. For hva dette er, så er det likevel en knakende god øl.

Jeg skulle gjerne sett at flere av våre norske bryggerier laget øl som dette. Særlig som et alternativ til sommerølene, som gjerne bare er en kjedelig og smaksløs variant av standard norsk pilsner. Her har vi en øl som er lett i smaken, samtidig som det fortsatt er mye smak, mindre alkohol (øl som skal selges i butikk trenger ikke på død og liv ha fire komma akkurat på promillen syv prosent) og en fin sommerlig balanse. Anbefales!

7 av 10

Skriv en kommentar