Når størrelsen teller

Når størrelsen teller

Meantime India Pale Ale

Meantime i 0,75 liters flaske

Øl kommer i mange ulike størrelser. Nordmenn er naturlig nok mest vant til halvliteren, men i utlandet er det mer vanlig med mindre (og noen ganger langt større) volum. Både Ægir, Haandbryggeriet og Nøgne Ø, har valgt halvlitersflasker for sine brygg. Dette er egentlig ganske synd. Spesielt for mikrobrygg med mer enn de lovfestede 4,7 prosentene med alkohol, er en halvliter en usedvanelig klønete enhetsstørrelse. Det blir fort litt for mye for én person, samtidig som det er et ugunstig volum for å dele med andre. Jeg har kommet frem til at jeg liker best øl som kommer i enten 0,375 liters flasker (en svært unorsk enhet, men en del øl er tilgjengelig i denne størrelsen), eller i 0,75 liters flasker. Den første størrelsen er perfekt for en person, mens den andre er perfekt for deling.

Slik sett har bryggeriet Kinn forstått hva det handler om. Når jeg er ute på byen, kjøper jeg ofte Kinn Vestkyst til fordel for andre gode IPAer, mye på grunn av at den kommer i perfekt delestørrelse (og er knallgod). Når jeg er innom polet, ser jeg etter flasker som er store nok til å dele med andre. Øl er en sosial drikk. Når nye øl skal smakes og prøves, så er det ekstra hyggelig å gjøre det i lag med andre. Når jeg ser etter øl til meg selv for prøvesmaking, synes jeg ofte det blir for mye med en halvliter. Jeg vil ha nok til å smake skikkelig på ølet, uten at alkoholen begynner å slå inn for mye, og uten at jeg føler jeg må gi meg etter to øl. Til dette er de mindre størrelsene perfekte, selvsagt noe avhengig av alkoholstyrken. At mange norske øl med mellom syv og 12 prosent kun kommer i halvlitersflasker, er for meg ganske ulogisk.

Hva synes du om størrelsene på ølflasker? Si din mening i kommentarfeltet, eller på fjesboken.

Skriv en kommentar