Nøgne Ø Red Horizon (17,0 %)

Nøgne Ø Red Horizon (17,0 %)

Nøgne Ø Red HorizonNoen ganger må man ta i litt ekstra for å beskrive en øl, for fy flate, splitte mine bramseil og du store alpakka for en spesiell og heftig øl Nøgne Øs Red Horizon er. Jeg har hørt og lest mye godt om dette ølet, og jeg burde helt klart å smakt på det langt tidligere, men jeg var fortsatt ikke forberedt på hvordan dette ølet smaker eller oppleves.

I fjor lanserte Nøgne Ø Norges første sake. Bryggeriet har samarbeidet med Masumi i Japan, og i tillegg til å lage sake, har de også laget en øl hvor sakegjær er benyttet i bryggingen. Resultatet er Red Horizon. Med en literspris på 400 kroner og en alkoholstyrke på 17 prosent er dette alt annet enn et ordinært øl.

Red Horizon er ekstrem øl, ulik det meste jeg har smakt tidligere. For meg var dette to øl i ett. Den første halvdelen av flasken var intens med mye varme fra alkoholen og kraftige etterdønninger som fikk smaksløkene mine til å gå amok. I løpet av den siste halvdelen av flasken kom smaksløkene mine mer til hektene igjen, og jeg la mer merke til den enorme maltsødmen og den fantastsike friskheten fra gjæren. Det er god balanse mellom sødmen og fruktigheten, og smaken byr på mye. Her er det karamell, krydder, pasjonsfrukt, appelsin og sitrus. Alkoholen er helt klart tilstedeværende, selv om den blir noe mindre intens etter hvert. Til tider er dette kanskje et for intenst øl, i hvert fall trakk det litt ned for min del.

Red Horizon er en øl som på mange måter kan sammenlignes med en cognac eller en whisky. Dette er en øl som gir mye, men som også krever en del av den som drikker ølet. Jeg er fint villig til å kalle dette ølkunst, til og med meget god ølkunst. Dessverre føler jeg ikke helt at ølet har den helt rette balansen til å nå helt opp på karakterskalaen, men den er veldig nær å være der.

Nøgne Ø Red Horizon – 9 av 10

Les også anmeldelsene av dette ølet til Humle og Malt og Kjempetorsken. Du kan også lese mer om dette ølet på hjemmesidene til Nøgne Ø, eller bestille det hos Vinmonopolet.

Vis 2 kommentarer

  1. Dette er faktisk det ølet jeg noen sinne har ratet høyest, med 4,7 av 5 poeng.
    Syns din beskrivelse av det som ølkunst er meget korrekt!

  2. Nøgne Ø har gjort mye riktig med dette ølet. Det er ikke mange øl jeg vil beskrive som ølkunst, men dette er definitivt det. Interessant nok hadde jeg noen dager før jeg drakk Red Horizon en diskusjon om smaksrikdommen i øl versus whisky. Red Horizon gjør den diskusjonen enda mer interessant.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.