Munich by beer

Munich by beer

Det er mange gode grunner til å dra til München. Én av de mange grunnene er selvfølgelig øl. Nå dro jeg ikke til München kun for ølet, men jeg benyttet selvfølgelig muligheten til å teste ut ulike tyske øl. Tyskland er mest kjent for sitt hveteøl, men her får du også gode lyse øltyper, slik som Kölsch, Helles, Märzen og den mer kjente pilsneren.

Tyskerne tar sitt øl seriøst, og bayrere tar sitt enda mer seriøst. Jeg klarte å begå en kardinalsynd allerede første kvelden (jeg skylder på jetlag), ved å bestille en Franziskaner på bryggeripuben til Schneider-Weisse, som for øvrig heter Weisses Bräuhaus. Det medførte en aldri så liten kanossagang og bestilling av en ny runde. Det gikk heldigvis noe bedre dagen etter, da jeg faktisk var på bryggeripuben til Franziskaner.

Franziskaner

Min favoritt-weizen: Franziskaner

Fra før har Franziskaner vært min favoritt-weissbier, og den er fortsatt det etter München. Det er mye godt hveteøl i Tyskland, men dette er enkelt og greit den beste.

Tucher Hefe-Weizen

Tucher Hefe-Weizen. Foto: Elisabeth M. Neuhaus

Augustiner Dunkel

Augustiner Dunkel

München er nok mest kjent for Okoberfest, men bayrere gir seg ikke med bare én ølfestival i året. På vårparten arrangeres Frühlingsfest, eller vårfestivalen. Frühlingsfest er som Oktoberfest, bare mindre. Den arrangeres også på samme sted, Theresienweise, like utenfor sentrum. Her er det karuseller, sukkerspinn, pariserhjul, dusinvis wurstvarienter, massevis av øl, og, selvfølgelig, ompa. Selv om dette er en liten variant av Oktoberfest, er ølteltene her enorme. Festhalle Bayernland tar omtrent 2000 mennesker, og det er ikke det eneste teltet.

Frühlingsfest, München 2011

Frühlingsfest, München 2011

Frühlingsfest, München 2011

Ompa på Frühlingsfest

Augustiner Helles

En liter (Maß) Augustiner Helles (eneste tillatte størrelse på Frühlingsfest)

Ølet på Frühlingsfest blir servert etter literen, og da mener jeg én liter per servering. Halvlitere er et ukjent begrep på ølfestivaler i München, og et stakkars par som forsøkte å bestille en halvliter ble kun møtt med lite forståelsesfulle blikk.

Herrnbräu Hefe-Weizen

Herrnbräu Hefe-Weizen

Det er mange bryggeripuber i München. En av de eldste er Hofbräuhaus. Bryggeriet stammer fra 1589, og var på den tiden ølleverandøren til den kongelige familien. Dette er en enorm ølhall med ompahusband (dette er tross alt Bayern) og lokale spesialiteter. Noe som overrasket meg litt var at det stort sett var lokale pubgjester på de ulike bryggeripubene. Dette gjaldt også Hofbräuhaus, selv om dette nok er den mest turistifiserte puben.

Hofbräuhaus

Ompaband på Hofbräuhaus

Hofbräu Original

Hofbräu Original

Høyt skum

Høyt skum

Topp ti weissbier smakt i München:

 1. Franziskaner Hefe-Weisse – 8.5 av 10
 2. Herrnbräu Hefe Weißbier Hell – 8 av 10
 3. Maisel’s Weisse Original – 7.5 av 10
 4. Franziskaner Hefe-Weisse Dunkel – 7.5 av 10
 5. Ayinger Bräu-Weisse – 7 av 10
 6. Schneider Mein Blondes – 7 av 10
 7. König Ludwig Dunkel – 7 av 10
 8. Tucher Helles Hefe-Weizen – 6.5 av 10
 9. Augustiner Weißbier – 6 av 10
 10. Hofbräu Münchener Weisse – 6 av 10

Vis 8 kommentarer

 1. Morsom lesning, Ove. Ser ut til at dere hadde en vellykket tur 🙂

 2. Ølfestivalen, som jeg ikke hadde fått med meg at ble arrangert før jeg var der, satte definitivt prikken over i-en for turen. I tillegg til masse godt øl, ble det også mye god mat, en god dose bayersk kultur og litt shopping. München kan anbefales på det varmeste!

 3. Gratulerer med vel overstått!
  Ser ut som at dere hadde en fin tur, og godt, Høyt Skum 😉

 4. Takker så mye! Mye høyt skum, ja.

 5. Trivelig å høre om ølopplevelsene dine i München. Flott lesning! Jeg har en plan om en tilsvarende tur, men det blir dessverre ikke i år.

 6. München anbefales på det varmeste. Så du hadde fått smakt en del østeriske øl i Wien, for øvrig en by som står på listen over steder jeg må dra til. Anbefales?

 7. Wien er veldig bra for en ølturist, og flere av bryggeripubene har et spennende og variert ølutvalg.

  Praha kan også anbefales på det varmeste. Det skjer mye spennende på ølfronten i Tsjekkia for tiden, og glimrende tsjekkiske lagerøl er ikke lenger den eneste grunnen til å reise dit. Nye bryggeripuber og bryggerier som satser på øltyper som er nye for tsjekkerne, bør sjekkes ut.

 8. Mye godt øl i Tyskland ja.
  Vet om et firma som satser på mye tyskt øl, fra mellomstore og mindre bryggerier. Har nærmere 30 slag forstår jeg.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.