Southern Tier Pumking

Noen ganger kommer man over helt spesielle øl. De som har vært i Belgia og smakt de lokale gueuze og lambic-variantene, eller smakt på en av Haandbryggeriets norske varianter, vet at øl er så mye mer enn den tradisjonelle pilsneren. De ekstreme stoutene, slik som Mikkeller Black og Nøgne Ø Dark Horizon, strekker ølkonseptet enda lengre i den andre retningen.

Southern Tier Pumking er uten tvil en spesialitetsøl, om så i en litt annen klasse enn de overnevnte. Jeg var en liten stund litt usikker på hva jeg skulle skrive om en slik øl, men det kan oppsummeres på følgende måte: den smaker kake. Enkelt og greit kake, og enda mer kake. Dette er en utrolig morsom øl som er langt fra hva man vanligvis forventer. For en som er bevandret i amerikanske mattradisjoner er dette en øl som vil minne veldig mye om gresskarpai. For meg, som ikke er like bevandret i gresskarbaserte bakverk, minnet den mer om pepperkakedeig. Det starter allerede i det du lukter på ølet, og følges gjennkjennelig opp i smaken. Men det skjer mer smaksmessig også. Ølet holder hele 9 prosent, og alkoholen varmer og får ølet til å endre noe karakter underveis. Det er også noe bitterhet mot avslutningen. Men stort sett er dette kake, kake og mer kake. Det kan kanskje høres litt ensformig ut, og for mange vil det nok være det, men smaken vokste faktisk på meg.

På grunn av sin spesielle smak, er dette et øl det er vanskelig å gi en karakter. Dette er en øl du enten vil like, eller ikke like i det hele tatt. For hva det er, er dette imidlertid en veldig god øl, og for det kommer den et godt stykke opp på karakterlisten.

Southern Tier Pumking – 8 av 10
(smakt fra fat på Schouskjelleren i Oslo)

Skriv en kommentar