Dagbladet tester norske «mikroøl»

Arnie Stalheim og David Løite har testet øl fra norske mikrobryggerier for klikk.no, og Dagbladet.no bringer anmeldelsene videre i dag. Det er hyggelig å se at øl fra de mindre produsentene får mer og mer oppmerksomhet i norsk presse. I juleøltestene i november og desember dominerte øl fra blant annet Nøgne Ø i terningkast 6 (i hvert fall i noen av testene). Det er også ganske tydelig at Nøgne Øs posisjon i det norske øllandskapet stadig blir sterkere; 13 av 20 testede øl er nettopp fra Nøgne Ø. I tillegg inkluderer testen øl fra Haandbryggeriet, Ægir og én øl fra Lervig i Stavanger.

Jeg kan stille meg bak flere av resultatene fra testen, men jeg ble litt overrasket over at Nøgne Ø #100 kom seirende ut. Ikke fordi det er en dårlig øl, tvert i mot, men fordi det nok finnes bedre øl fra både Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Nå skal det sies at testen var ganske jevn. Mens Nøgne Ø #100 på førsteplass fikk 94 poeng, fikk Nøgne Ø Dark Horizon 3rd ed. på sisteplass 81 poeng. Det er andre aspekter ved testen jeg stusser mer over. Eksempelvis at Nøgne Øs Porter kommer såpass høyt opp, til og med høyere enn imperial stoutene fra både Nøgne Ø og Haandbryggeriet. I tillegg virker det litt merkelig at Nøgne Øs Pale Ale skårer like bra eller bedre enn samtlige øl fra Haandbryggeriet. Videre er det flere øl jeg gjerne skulle sett på listen, eksempelvis Haandbryggeriets Farewell Ale og Two Captains fra Nøgne Ø (den er fortsatt å få tak i). Likevel, testen er anbefalt lesning for alle ølinteresserte.

Vis 2 kommentarer

  1. Er enig i en del, uenig i en del annet. Sånn er det jo alltid. Men generellt: det dukker med jevne mellomrom opp slike tester i media, og problemet er at ingen av dem er spesielt konsistente: kriteriene varierer kraftig, og i panelet har ma…n ofte vinfolk som tydeligvis lett kan omdøpes til øl-eksperter; en tittel som også ser ut til å kunne deles ut med ganske rundt hånd… Ser for meg oppstyret hvis en ølkjenner skulle hoppe inn i en vintest og utgi seg for å være vin-guru! 😛 Andre ganger har de hevet inn noen B-kjendiser eller høyprofilmennesker fra hotell- og restaurantbransjen. Noen ganger er testene helt OK, mens andre ganger er de rimelig på jordet. Har sett seksere hagle over rimelig middelmådige saker, mens godbitene havner langt nede på listen – selv om de ofte er langt bedre versjoner av samme ølen som kom på første plass. Til jul er det ekstremt, da flesker en samlet norsk dagspresse til med hauger av intetsigende juleøltester (av de samme, nesten-identiske juleølene) i det vide og breie…

    Det er nok et stykke igjen til øl blir tatt like seriøst som vin. Og da mener jeg ikke at ølkulturen skal ha som mål å bli mest mulig lik vinkulturen, men at den skal bli betraktet som noe ensartet og med sine egne uttrykksformer slik vi ser det i andre land som Danmark og USA.

    Når det er sagt: denne testen var ikke så verst synes jeg. 🙂

  2. Jeg kan si meg enig i mye av det du skriver. Jeg har også lagt merke til at det er mange vineksperter som midlertidig skifter hatt til øleksperter i avisenes øltester. Med den stigende ølinteressen (som avisene tydelig begynner å ta på alvor), og den økende ølkompetansen, som alle nye mikrobryggerier og ølbarer viser, bør det være mulig å øke kvaliteten på testene og anmeldelsene.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.