Ukens anbefaling: Dark Horizon 3rd ed.

Dark Horizon er uten tvil Nøgne Øs flaggskipøl. Førsteutgaven vant gullmedalje i Beer World Cup 2008, og er fortsatt en svært ettertraktet øl, selv om den ikke produseres lenger. Da jeg bestemte meg for å kjøpe en liten julegave til meg selv falt valget på tredjeutgaven, som kom inn i Vinmonopolets butikker tidligere i vinter. Andreutgaven, som jeg smakte på i fjor sommer, var en svært hyggelig opplevelse, så jeg hadde ganske høye forventninger før jeg åpnet flasken. Og tredjeutgaven innfridde, selv om jeg nok holder andreutgaven så vidt høyere. Smaken er, som andreutgaven, kompleks. Ølet er brygget med kaffe, noe som også setter et tydelig preg på den. Dette er en fyldig og kraftig øl med mye bitterhet (100 IBU), men den er fortsatt godt balansert. Tredjeutgaven er noe søtere enn nummer to. Dette gjør den mer lettdrikkelig, men hvis jeg skal utsette noe på dette ølet, så er det at den kanskje er noe i overkant søt.

Dark Horizon er en spesiell øl, og den er helt klart ikke for alle. Med 15,5 prosent alkohol er det heller ikke en øl du drikker mye av. Men hvis du liker mørk øl og har lyst på en ølopplevelse litt utenom det vanlige, så vil jeg helt klart anbefale den. Enkelte ølpuber har også Dark Horizon på fat, for de som foretrekker det. Hvis du vil ha en litt mindre sterk, men fortsatt kraftig, øl, så er Mikkellers Black Tie et godt alternativ. Den holder fortsatt 11,5 prosent, så det er ikke en øl for pyser. Men det et av de ølene som gjør at jeg helhjertet forstår poenget med imperial stout. Smaken er godt balansert med innslag av honning, mørkbrent kaffe og nøtter. Anbefales.

Mikkeller Black Tie – 8.5 av 10
Nøgne Dark Horizon 3rd edition – 8.5 av 10

Skriv en kommentar