Americana

Jeg må innrømme at min kjennskap til amerikansk øl var relativt begrenset før jeg startet på dette prosjektet. Med et og annet unntak hadde jeg smakt forsvinnende få amerikanske øl. Og de få jeg hadde smakt var i hovedsak blant de mer kjente lyse pilsnerne, med Goose Island IPA og Anchor Porter som hederlige unntak. Med tanke på at de mest kjente og mest solgte amerikanske ølene ikke er kjent for å være de mest smaksrike, og at de heller aldri har klart å imponere meg nevneverdig, så har jeg ikke hatt de største forhåpninger til amerikansk bryggekunst. Jeg ble derfor litt snurt da jeg innså at en relativt stor andel av ølene i boken var amerikanske.

I løpet av de siste månedene har mitt syn på amerikanske øl imidlertid endret seg betraktelig. Dette er mye takket være en rekke positive overraskelser fra diverse amerikanske mikrobryggerier. Jeg må innrømme at noen av de beste ølene jeg har smakt den siste tiden har vært amerikanske; noen har vært direkte imponerende gode. Dette gjelder blant annet øl fra tidligere nevnte Southern Tier og fra det Michigan-baserte bryggeriet Founders Brewing Company. Det har riktignok vært noen skuffelser på veien også, slik som Snake Dog IPA, men det er liten tvil om at det faktisk lages mye virkelig godt øl i de gode gamle forente stater. Det er derfor ganske sannsynlig at jeg vil prøve å smake meg gjennom flere amerikanske øl fremover. Heldigvis har det blitt enklere å få tak i andre amerikanske øl enn de mest kjente butikkølene i Oslo, spesielt takket være gamle og nye ølpuber slik som Håndtverkerstuene, Olympen, Grünerløkka Brygghus og Schouskjelleren. Hvis du har noen anbefalinger, enten det er en spesielt god amerikansk øl, eller et sted med godt utvalg av amerikanske øl, så er det bare å komme med dem i kommentarfeltet.

Ad notam: Listen over de mest solgte ølene i USA er fortsatt trist lesning. De ti mest solgte ølene i USA er gjengitt under. Markedsandel er gitt i parentes.

1. Bud Light (19,2 %)
2. Budweiser (12,0 %)
3. Miller Lite (8,4 %)
4. Coors Light (7,8 %)
5. Natural Light (4,2 %)
6. Corona Extra (4,0 %)
7. Busch (2,8 %)
8. Busch Light (2,8 %)
9. Heineken (2,4 %)
10. Miller High Life (2,3 %)

Vis kommentar

  1. Hei. Har du sjekket ut Tilt? De har et ok utvalg.
    Fatastisk blogg og konsept!

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.