Favoritter fra oktober

Oktober er generelt en god måned for øl, og da tenker jeg ikke bare på den tradisjonelle oktoberfesten (som begynner i september og varer til første helg i oktober). Når høstmørket senker seg så blir det ekstra fristende å gjemme seg i en bar med en god sterk øl. I år har det vært ekstra passende å slappe av med en øl langt fra høstregn og sur vestavind, både fordi ølprosjektet har begynt å ta litt av, fordi øl generelt er veldig godt, fordi norsk mikrobrygg er spesielt godt, og fordi været har vært spesielt lite trivelig. Det har også hjulpet at det har åpnet flere gode ølbarer i Oslo, slik som Schouskjelleren Mirkobryggeri og tidligere nevnte Grünerløkka Brygghus.

Spesielt hyggelig er det at jeg i løpet av oktober fått prøvd en rekke meget gode øl; så mange at det nesten har gått inflasjon i gode karakterer. Jeg har også fått meg noen nye favoritter, hvor av flere India Pale Ale. Faktisk er fire av de beste, alle med unntak av BrewDog 77 Lager og 5 AM Saint, en IPA-variant. Så er det bare å håpe at november blir en like god ølmåned…

Og så det aller viktigste; de beste ølene fra oktober:

Mikkeller Centennial Single Hop – 9
BrewDog Hårdkogt IPA – 9
Haandbryggeriet India Pale Ale – 9
Nøgne Ø Two Captains – 8.5
BrewDog 5 AM Saint – 8.5
BrewDog 77 Lager – 8.5

Alle de overnevnte fortjener egentlig ekstra omtale, men jeg må spare noe av det til senere innlegg. Jeg vil likevel fremheve Mikkeller Centennial Single Hop, som er en av de bedre IPAene jeg har smakt. Mikkeller (et dansk mikrobryggeri) har gjort noe spennende ved å lansere en serie med øl som er brygget på forskjellige humletyper, men ellers med samme styrke og bryggeprosess. Det gir en god mulighet til å smake seg frem til kvalitetene ved de ulike humletypene, i tillegg til at det gir en god forståelse av hvor mye humlen har å si for smaken på en velbrygget IPA. For de som bor i Oslo, er det mulig å smake på hele Single Hop-serien blant annet på Olympen og Haandverkerstuene. Løp og drikk. Skål!

Skriv en kommentar