Den nye vinen?

Aftenposten stiller spørsmålet om øl er i ferd med å bli den nye vinen. Utgangspunktet for Aftenposten er blant annet at det innen kort tid åpner to nye mikrobryggerier i Oslo. Spørsmålet er helt klart interessant. Det er ingen tvil om at det blir mer vanlig med et større utvalg øl utover det ganske land. Selv på de bruneste pubene kan det stå noen flasker importøl i hyllene, og går man innom de riktige stedene er utvalget mildt sagt overveldende. Antallet ølbarer er også sterkt voksende. Det er også et godt tegn at norsk mikrobrygg blir mer og mer vanlig. Vinmonopolet har hatt en satsning på øl gående det siste året, og utvalget er stadig (men sakte) voksende. Det forbedrede utvalget, hvor blant annet godt norsk håndverksøl har fått prominent plass, har også møtt begeistring fra landbruksminister Lars Peder Brekk. Utvalget i vanlige butikker har også blitt forbedret. Og, ikke minst, DNs vinklubb arrangerer ølsmaking 25. oktober.

I følge tallene Aftenposten selv presenterer er det likevel et stykke å gå; i 2009 drakk vi 831.000 liter sterkøl, men hele 238,3 millioner liter «butikkøl». Faktisk drakk vi ti ganger så mye alkoholfri øl som sterkøl. Av det totale antall liter utgjorde sterkølet kun 3,3 promille (no pun intended). På den andre siden skjer det endringer raskt. Fra juli til august i år økte omsetningen av sterkøl på Vinmonopolet med 9,3 prosent i hovedstaden alene.

Aftenposten er kanskje litt tidlig ute med å kåre ølet til den nye vinen, men øl er helt klart på vei til å bli noe mer enn den samme vanlige litt kjedelige masseproduserte pilsen også her på bjerget. Og hvis denne utviklingen gjør at jeg slipper å bli ølflykning for å nå målet om 1001 øl, så får det to tomler opp fra meg.

Skål!

Vis 3 kommentarer

  1. Stig Allan: Spennende å høre at det skjer mye på ølfronten også i England/UK. Det virker som noe av den samme trenden som vi ser her, med større utvalg av ufiltrert og upasteurisert øl. Det er lenge siden jeg har vært i England nå, så kanskje det er på tide med en tur snart.

    Sjokoladepiken: OK, da, kanskje litt.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.