Verdens beste pils?

I sommer er det pilskamp i Arendal. Stedet er Skipperkroa ved gjestehavna i Arendal, og kampen står mellom Arendalspils og den nye Nøgne Ø Pilsner, brygget spesielt for anledningen.

Nøgne Ø drev kroa også i fjor for å fremme sine øltyper, men det kom etterhvert klager på at det manglet pils på ølmenyen. Bryggeriet bestemte seg derfor for å tilby en pils ved gjestehavna i år, men det skulle selvfølgelig være deres egen kvalitetspils. Senere bestemte de seg for å både tilby Arendalspils og sin egen pils og la folket bestemme hvilken de liker best. For at det skal være en jevn konkurranse er prisen på halvliteren den samme.

Nøgne Ø er ikke kjent for å lage lyse øl, men deres tilnærming til bryggerifaget gjør en hver ny lansering fra selskapet til en begivenhet. Og når man først var i Arendal, så var det jo selvsagt at det måtte smakes på den nye pilsneren. Og det smakte. Veldig. Veldig. Godt. Nær perfekt skum (noe som ikke er spesielt vanlig for en norsk pils), god fylde med tydelig tsjekkisk preg og en perfekt balansert bitterhet, gjør at Nøgne Ø kanskje har laget verdens beste pils. Jeg tar med kanskje her kun fordi jeg har en lang liste med pils jeg skal smake meg gjennom, og det er en teoretisk mulighet for at én av dem kan være bedre.

Nå er det bare å håpe at salget og tilbakemeldingene blir så bra at Nøgne Ø bestemmer seg for å fortsette å produsere pilsneren, og også lar den bli tilgjengelig andre steder i landet. Jeg har forståelse for at de ikke ønsker å vanne ut (beklager ordspillet) varemerket sitt (sjefsbrygger Jikiun har sammenlignet det å be Nøgne Ø masseprodusere en pils som å be Leonard Rickard om å male elg i solnedgang), men når resultatet blir så godt vil det være en skam om ikke flere (les resten av verden) får muligheten til å smake det vidunderlige brygget. Så hvis du er innom Arendal i sommer, så vet du nå hva du må gjøre.

Skål!

Nøgne Ø Pilsner – 9.5 (midlertidig) av 10

Oppdatering: Jeg har ved et par andre anledninger smakt pilsneren fra Nøgne Ø. Dessverre levde den ikke opp til førsteinntrykket. Kanskje det var sommerværet i Arendal som fikk meg til å like den så godt. Uansett: der og da var den beste pilsneren i verden. Men det var der og da.

Skriv en kommentar