På den yderste Nøgne Ø

Nøgne Ø, bryggeriet som henter sitt navn fra Terje Vigen, er et av de mest spennende bryggeriene i den norske ølfloraen. Mens andre bryggeri i hovedsak baserer sin virksomhet på lys pilsner, produserer Nøgne Ø et bredt utvalg mørk øl. Sortementet består av alt fra India Pale Ale, via Porter til spesielle sesongøl. Det lille bryggeriet i Grimstad har brygget øl siden 2002, og har gjort seg kjent for sin kvalitet. Deres første utgave av Dark Horizon (utgave nummer tre er på vei), vant gull i World Beer Cup 2008 i kategorien Other Strong Ales. Slik sett lever de godt opp til slagordet «det kompromissløse bryggeri». I tillegg til ølbryggingen har Nøgne Ø også nylig lansert den første europeiske saken.

Jeg må innrømme at jeg ikke har den mest omfattende kjennskap til brygget fra Nøgne Ø, men i anledning 17. mai var det naturlig å velge 2 norske øl fra listen. Valget falt på Dark Force fra Haandbryggeriet og Imperial Stout fra Nøgne Ø. Stout er vanligvis ikke den øltypen jeg velger meg først, men for anledningen virket det ganske passende. I tillegg fikk jeg muligheten til å sammenligne to norske stout, fra to ulike bryggeri som også er brygget ulikt (basert på henholdsvis hvete og bygg). Selv om begge, noe overraskende må jeg innrømme, appellerte til meg, var ingen tvil om hvilken av dem som traff min gane best:

Nøgne Ø Imperial Stout – 8
Haandbryggeriet Dark Force – 6.5

Med andre ord Grimstad 1 – Drammen 0.

Nå er det bare å se frem til neste utgave av Dark Horizon treffer Vinmonopolets hyller forhåpentligvis i løpet av forsommeren/sommeren. Forventningene er ganske høye.

Skriv en kommentar