En øl med karakter

En øl med karakter

Når man har planer om å gå gjennom 1001 forskjellige øl, kan det være greit å ha et system for å huske hvilke som var virkelig gode og som må prøves igjen, og hvilke man fint kan klare seg med å bare ha smakt en gang. Jeg har derfor bestemt meg for å sette karakter på en skala fra 1–10 og vil fra tid til annen publisere høyst subjektive rangeringer. Jeg vil forsøke å være konservativ i karaktersettingen, så det skal en del til før jeg tildeler en øl karakteren 1 eller 10. Første rangering ser slik ut:

Innis & Gunn Oak Aged Beer – 8
Pilsner Urquell – 7.5
Norwegian Wood – 7
Goose Island India Pale Ale – 7

Verdens eldste pilsner, Pilsner Urquell, har kommet med siden sist. Noen vil kanskje stusse over karaktersettingen på denne; 7.5 kan kanskje virke litt lavt. Noe skyldes at jeg er konservativ i karaktersettingen. Et annet moment er at selv om Urquell utvilsomt er en meget god og fyldig pilsner, så finnes det en mengde andre lyse øl som er på høyde med eller bedre enn Urquell. Personlig tar jeg gjerne en Budvar hvis jeg kan velge. Jeg har også en viss forkjærlighet for Staropramen. Ut over Tsjekkias grenser er 1664 en klar favoritt. Men det er ikke bare konkurransen fra andre lyse øl som gjør at gode gamle Urquell ender opp med 7.5. Ølets verden er så mye mer enn bare pilsner. Dette er ikke et forsøk på å være en ølsnobb, jeg liker min pils like godt som noen annen, men bredden av aromaer og kompleksitet utvides kraftig idet man utvider horisonten til andre typer øl. Nå kan det godt hende at jeg tar feil, og at «verdens beste» øl er en pilsner. Av de 997 gjenstående er mange av dem pilsnere, og skulle en av dem skåre 10, så får du høre om det her.

Skriv en kommentar