Årets juleøl: Nøgne Ø Special Holiday Ale (8,5 %)

Årets juleøl: Nøgne Ø Special Holiday Ale (8,5 %)

Nøgne Ø Special Holiday AleTo år på rad har jeg kåret Haandbryggeriets Nissefar til det beste juleølet. I år går den æren til Grimstad og Nøgne Ø.

Jeg har riktignok ikke gått like systematisk til verks i årets juleølsmaking. Jeg har kommet meg gjennom en god del av årets juleøl, men har også holdt meg til noen få favoritter. Den største favoritten av disse har vært Nøgne Øs Special Holiday Ale. Selv om jeg skal ta et lite forbehold om min manglende systematiske juleølsmaking, så rokker det ikke ved at Special Holiday Ale er et glitrende øl.

Nøgne Ø Special Holiday Ale har en fantastisk fylde og munnfølelse. Dette er et meget velbalansert øl. Det har mørke og kraftige toner samtidig som det har en fløyelsmyk følelse. Det er nettopp dette jeg har lært meg å like ved øl og som jeg leter etter når jeg smaker nye; et øl som har mye og god smak, men som klarer å balansere det hele og i tillegg er behagelig for de andre sansene. Special Holiday Ale er også et skikkelig juleøl. I smaken kommer det blant annet frem pepperkake og ingefær. Men det skjer også mye annet. Her er det einer, karamell, sjokolade, anis, nellik, rosiner og nøtter. Mot avslutningen kommer det også noe smak av salvie.

Alkoholen er noe merkbar, men den er fortsatt godt integrert i ølet. Den balanseres fint mot sødmen som er sterkt tilstedeværende, men likevel subtil. Avslutningen er middels tørr og åpner opp for en god og lang ettersmak. Alt i alt er det et komplekst og god øl som passer både til mat og til å kose seg med foran peisen. Det gjør at Nøgne Ø Special Holiday Ale er årets juleøl for min del.

God jul og skål!

Nøgne Ø Special Holiday Ale (2013) – 9 av 10

Skriv en kommentar