Whiskylagret øl: Harviestoun Ola Dubh 18 yrs (8 %)

Whiskylagret øl: Harviestoun Ola Dubh 18 yrs (8 %)

Harviestoun Ola Dubh 18 yrsLagring på eikefat er et viktig element i fremstillingen av flere typer alkoholholdig drikke. Det gjelder vanligvis ikke øl, men det er i ferd med å endre seg. Flere bryggerier lanserer nå øl som er lagret på eikefat. Mange av disse har fått noen måneder på fat som tidligere er brukt i whiskyproduksjon.

Skotsk lov krever at all skotsk whisky skal lagres minst tre år på eikefat. Skottene fant tidlig ut at det var billigere å gjenbruke fat som var brukt i annen alkoholproduksjon. I starten ble whiskyen i hovedsak lagret på sherryfat, men det har etter hvert blitt vanlig å lagre whiskyen på bourbonfat – slik sett er det i hvert fall én grunn til å lage bourbon. Fatlagringen har mye innflytelse på det endelige produktet, og i dag er det ikke uvanlig å finne whisky som er lagret på flere typer fat, inkludert også madeira- og romfat, og gjerne en kombinasjon av flere fattyper.

Fatlagringen er et spennende element i ølproduksjonen. Det åpner opp mange muligheter for å tilføre ølet noe unikt. Samtidig stiller det også ekstra krav til bryggerene. Basisølet må ha nok fylde og smak for å ta imot innflytelsen fra fatene. Whiskyen må være nøye valgt ut for å passe godt til ølet som skal lagres, og lagringstiden må være perfekt. Det er derfor ekstra spennende å åpne en flaske med fatlagret øl. BrewDog har laget flere øl i Paradox-serien hvorav spesielt ølene lagret på fat fra Jura og Arran har imponert. Jeg har også tidligere blitt kraftig imponert over hva fatlagring kan tilby et allerede godt øl som Mikkeller Black.

I forbindelse med at en god venn av meg har startet sin egen whiskyblogg, har vi sammen gått til innkjøp av en Harviestoun Ola Dubh 18 yrs. Dette ølet er lagret på fat som tidligere er benyttet i produksjonen av Highland Park. Highland Park benytter sherryfat i sin whiskyproduksjon, og for den 18 år gamle utgaven er 45 prosent av lagringen i nye sherryfat, såkalte first-fill fat. Harviestoun Ola Dubh byr på mye interessant. I nesen er det i hovedsak maltet som dominerer, men det er også en del toner fra fatlagringen. Det er mulig å spore sherry, men også noe som minner mer om bourbon (dette er nok imidlertid noe jeg plukket opp fra basisølet). Fra maltet kommer det mye sjokolade og også noe krydder. Smaksmessig har dette ølet fått tilført mye fra lagringen på whiskyfat. Spesielt i starten er det mye sherry som dominerer. Maltet tar mer over etter hvert, med smak av sjokolade. Det er også noe maltsødme som gjemmer seg bak sherryen og sjokoladen. Noe av sjøsmaken fra whiskyen har blitt med over i ølet. Dette er ganske gjennomgående fra start til slutt, men den ligger noe bak de andre smakene.

Ola Dubh er uten tvil et godt øl, men det er likevel et par problemer her. Basisølet skulle vært noe fyldigere for å få en bedre kombinasjon med fatlagringen. Det kan også stilles spørsmål ved om ølet har ligget for lenge på fatene. Balansen er ikke helt optimal. Det blir akkurat for mye sjø og sherry, og basisølet klarer ikke helt å hamle opp med det. Mariage parfait? Etter min mening er det ikke det. Men det er et godt forsøk. Det er en fin harmoni mellom øl og whisky, men det er helt klart forbedringspunkter. Harviestoun har ikke klart å gi ølet nok særpreg. Det blir i for stor grad overtatt av smakene fra fatlagringen. Jeg skulle gjerne sett at Harviestoun hadde klart å få en enda bedre balanse. Whiskyfatene som er benyttet til lagringen passer helt klart til et nytt liv i ølproduksjon. Det er relativt mildt og vellagret. Da er det ekstra synd at Harviestoun ikke helt klarer å treffe innertieren.

Harviestoun Ola Dubh 18 yrs – 8 av 10
(smakt fra flaske kjøpt på Vinmonopolet Storo Storsenter)

Ølet er smakt, og innlegget er skrevet, i samarbeid med Rasmus, som driver den nystartede whiskybloggen Skotsk Taake. For å få en mer whiskyvinklet versjon av denne anmeldelsen, kan du lese innlegget her.

Vis kommentar

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.