Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne (6 %)

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne (6 %)

Oude Gueuze Tilquin à l'AncienneDa jeg startet prosjektet med å smake meg gjennom 1001 forskjellige øl, var det to stilarter jeg raskt slet litt med: porter og lambic. Jeg sliter fortsatt litt med porteren, selv om jeg har drukket noen meget gode. Lambic derimot, har jeg begynt å få virkelig sansen for. Jeg har hatt noen utfordringer og bommerter, men jeg finner stadig nye surøl som jeg liker virkelig godt. Det er noe herlig forfriskende med en god lambic. Jeg liker også at smaken er et godt stykke unna de mer tradisjonelle øltypene. Det er med på å vise hvor stor variasjon det er i gode øl.

Jeg er ganske god forståelse for de som ikke liker denne typen øl godt. Det er helt klart spesielt, men i den rette settingen, så kan det smake veldig godt. Prøv en kald kriek eller framboise på en varm sensommerdag, så vil du kanskje se hva jeg mener. Jeg har begynt å få sansen for en god gueze. Dette er en variant av lambic jeg tidlig slet med, men som har vokst veldig på meg. Guezen er en blanding av ung og gammel lambic som er ettergjæret på flaske. Ettergjæringen sørger for at det dannes kullsyre, som gir den klassiske champagne-aktige karakteren (det er i tillegg ganske vanlig at ølene kommer med champagne-kork). De gangene jeg finner en ny lambic på Vinmonopolet, plukker jeg gjerne en med med.

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne har begynt å bli et vanlig syn på Vinmonopolet. Kommer du over den, kan jeg klart anbefale at du gir den et forsøk. Dette er en meget god surøl som gir et godt inntrykk av hva stilarten kan by på. I smaken er det en god og tydelig, men godt balansert syrlighet. Smaken går mest i retning av grønne, syrlige epler, men den har også preg av sitron, og det er noe smak fra fatlagringen i tillegg. Dette er en relativt, og her bruker jeg ordet i sin rette forstand, mild lambic. Det som gjør dette ølet spesielt godt, er at det har en god balanse og mye fylde. Avslutningen er mye syrlighet og er også litt tørr.

Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne – 8 av 10

Hvis du ønsker å forsøke deg på lambic, så er det flere andre gode alternativ du kan prøve:
Cantillon Iris – 8,5 av 10
Haandbryggeriet HaandBic – 8 av 10
Cantillon Fou’ Fonne – 8 av 10
Cantillon Lou Pepe Framboise – 8 av 10
3 Fonteinen Oude Geuze – 7,5 av 10
Cantillon Saint Lamvinus – 7,5 av 10
Cantillon Grand Gru Brouscella – 7,5 av 10
Oude Beersel Oude Geuze Vieille – 7 av 10
Cantillon Rosé de Gambrinus – 7 av 10

Skriv en kommentar