Paradox Jura (15 %)

Paradox Jura (15 %)

Brewdog Paradox JuraJeg har sansen for kombinasjonen av øl og whisky. Lagringen i whiskyfat kan gi en god øl en ekstra dimensjon som gjør at den går fra god til fabelaktig. Og det kan få virkelig gode øl til å bli helt fantastiske. Men noen ganger feiler det også spektakulært. Med BrewDog har jeg opplevd begge deler. Paradox Arran (lagret på fat fra det glitrende distilleriet Arran) er en av de bedre ølene jeg har smakt, mens Paradox Smokehead (lagret på Smokehead-fat fra Ian Macleod Distillers; en svært så middelmådig whisky) falt helt fra hverandre i smaken og fristet på ingen måte til gjentakelse.

Jura er det nyeste ølet i Paradox-serien til BrewDog. Ølet er lagret på brukte whiskyfat fra distilleriet Jura, som ligger på en øy sydvest i Skottland (naboøya til Islay). Ekteskapet mellom BrewDogs stout og whiskyfatene fra Jura fungerer helt utmerket. Smaken er enorm. Ølet har mye sødme, også fra maltet, men det har plukket opp mye fra fatlagringen. Ølet er sterkt, hele 15 volumprosent alkohol, men ølet takler mengden alkohol på en god måte. Den kraftfulle smaken bærer styrken godt og alkoholen er godt integrert i smakskomplekset.

I smaken skjer det mye. Jeg plukket opp både, vanilje, svisker, lakris, karamell, sjokolade, brunt sukker, noe røyk og alkohol. Ølet har et ganske søtlig preg, noe som fungerer skikkelig godt i kombinasjon med de øvrige smakene. Det fungerer også meget godt sammen med alkoholen. Avslutningen er sødmefull før bitterheten slår inn og avrundes med en fin touch av whiskyfat. Kraftige, mørke ales er for de litt spesielt interesserte. Når de i tillegg er lagret på whiskyfat ender det opp med noe som er langt unna det 99 prosent av nordmenn forbinder med øl (men andelen er heldigvis på vei ned). Men resultatet blir helt fantastisk når det er laget av folk som har en lidenskap for god øl. BrewDog Paradox Jura er laget av slike folk.

9 av 10

Skriv en kommentar