Juleøl fra byen mellom de syv fjell

Juleøl fra byen mellom de syv fjell

Hansa JulebryggDe fleste bryggeriene har to typer juleøl, ett for salg i vanlig butikk, og ett for salg gjennom Vinmonopolet. Hansa har fire typer: Hansa Juleøl og Hansa Julebrygg i henholdsvis alkoholsvak og -sterk variant.

Begge butikkvariantene har sine svakheter, spesielt juleølet. Juleølet smaker mer som en noe søtere pilsner enn et juleøl. Det er et hint av karamell og noe brent bitterhet i avslutningen, men ellers er dette ølet en skuffelse. Julebrygget er noe bedre. Det har både mer fylde og mer smak av karamellmalt, lakris og krydder, men det er fortsatt et godt stykke opp til de bedre juleølene. Det er noe mer kompleksitet, samtidig som smaken er noe mer avrundet på grunn av lagringen. Dessverre er smaken noe metallisk og ettersmaken sitter heller ikke så bra.

Polvariantene leverer bedre. Begge har bedre fylde og mer smak. Det er heller ikke like merkbar metallsmak som i butikkvarianten av Julebrygg. Hansa Juleøl har en merkbar alkoholsmak, spesielt i avslutningen, som trekker noe ned. Det kan imidlertid fungere bedre til mat enn alene. Smaken er fin, men ikke helt overbevisende, med smak av karamell, nøtter, rosiner, krydder og noe anis. Jeg skulle gjerne sett litt mer balanse i dette ølet. Hansa Julebrygg er bedre i så måte. Også her er er det smak av karamell, nøtter, rosiner og krydder, men det har et noe mer mørkbrent preg. Karamellmaltet kommer også mer i bakgrunnen på dette ølet. Balansen er bedre og lagringen kommer mer til sin rett i polvarianten enn butikkvarianten. Jeg skulle likevel sett litt mer krydder og noe mindre merkbar alkohol. Det er også fortsatt litt metallpreg i smaken. Dog, polvarianten av Hansa Julebrygg er et godt alternativ til julematen.

Hansa Juleøl (4,5 %) – 3 av 10
Hansa Julebrygg (4,5 %) – 4 av 10
Hansa Juleøl (6,5 %) – 5 av 10
Hansa Julebrygg (6,5 %) – 6 av 10

Til informasjon har jeg mottatt smaksprøve av dette produktet. Du finner flere juleølanmeldelser, både fra 1001 øl og andre blogger tilknyttet Norske Ølbloggere, på denne siden.

Skriv en kommentar