#300: Meantime India Pale Ale (7,5 %)

#300: Meantime India Pale Ale (7,5 %)

Meantime India Pale AleDet er nå snart 14 måneder siden jeg startet prosjektet med å smake meg gjennom 1001 øl. I januar passerte jeg 200, og i slutten av april passerte jeg 250. Og nylig passerte jeg nummer 300. Begivenheten fant sted i godt lag med ølbloggerne Jørn Idar fra Høyt Skum og Tom Young fra Kjempetorsken. 300 virker som et imponerende tall, i hvert fall for min del, men det må nevnes at Tom smakte sin øl nummer 1000 den samme kvelden. Jeg har med andre ord fortsatt et stykke å gå, 701 øl for å være nøyaktig, men Tom har i hvert fall bevist at det lar seg gjøre.

Jeg var en stund litt usikker på hvilket øl som skulle bli nummer 300. Ved tidligere milepæler har jeg valgt ut øl jeg håpet kom til å være litt spesielle (og som heldigvis har vist seg å være det). Valget denne gangen falt på Meantime India Pale Ale. Meantime India Pale Ale ble først brygget i 2005. Bryggeren bak ølet, Alastair Hook, ønsket å lage en IPA som gjenspeilet den historiske IPAen. Ølet ble utviklet gjennom omfattende historisk forskning for å gjenskape stilarten slik den var på slutten av 1700-tallet.

Siden jeg har en forkjærlighet for den amerikanske varianten, var jeg i utgangspunktet litt skeptisk til dette ølet. Heldigvis ble min skepsis fort feid til side; dette er nemlig et meget godt øl. Lukten har et klart og tydelig preg av humlearoma, men i smaken er det liten tvil om at dette er en britisk IPA. Maltet er mer fremtredende, slik en kan forvente. Førsteinntrykket er en meget god maltsødme med smak av toffe og karamell. Humlen er noe mer dempet, men fortsatt merkbar med en fin sitrussmak og et preg av grapefrukt sammen med en nydelig bitterhet i avslutningen. Ølet har også en fin fruktighet. Det som preger dette ølet er at det er god balansert. Humlen og maltet passer godt sammen. Ingen av smakene blir dominerende, men de hever hverandre og gir en følelse av at ølet er perfekt komponert. Alkoholen er også passende. Med en styrke på 7,5 prosent gir det en god fylde og en varmende følelse. Det er verken for mye eller for lite alkohol.

Dette ølet er ikke billig, og ikke lett å få tak i (jeg kjøpte det på Vinmonopolet i Vika), men det er helt klart verd å prøve, både for å få en smak av denne stilarten slik den en gang var, og for å få et godt eksempel på at det kan lages knallgode IPAer uten at de stappes fulle av de mest aromatiske og ekstreme humletypene. Skål!

Meantime India Pale Ale – 8 av 10

Skriv en kommentar