Theresianer

Vinmonopolet i Vika tar inn mye øl fra større og mindre bryggerier som ikke er tilgjengelig verken på internettbutikken eller på andre pol. For et par uker tilbake, plukket jeg opp noen øl fra det italiensk bryggeriet Theresianer. Ølet ble entusiastisk anbefalt av en av selgerne på polet, men smaken var dessverre litt nærmere mine fordommer mot italiensk øl (jeg har dog også smakt meget gode italienske øl).

Theresianer Premium Pils (5,0 %)
Dette er en god og fyldig pilsner med en klar maltprofil. Den smaker noe av høy og gress, men dette avtar noe mot avslutningen, og humlen får en mer fremtredende plass. Humlen har fine toner av sitron og appelsinskall. Dette er en fin og balansert øl, og jeg likte også den lett tørre bitterheten i avslutningen. Ølet manlger imidlertid litt fylde og friskhet for å komme opp blant de bedre ølene.

Theresianer Pale Ale (6,5 %)
Etter den gode pilsen, ble pale alen en gedigen skuffelse. Dette er langt fra hva jeg er blitt vant til at en god pale ale skal smake. Lukten og smaken har et intenst preg av malt. Ølet har et klart preg av karamell, og minner litt om Werther’s Original. Ølet har mye fylde, men lite friskhet. Humlen er nær ikke-eksisterende i dette ølet, og det gjør skuffelsen enda større. Dette skal riktignok være en viktoriansk pale ale, og det skal sies at humlen har fått en mer fremtredende rolle i dagens ale enn det den hadde i riktig gamle tider, men det holder fortsatt ikke mål i min smak. Det er mulig dette ølet smake meg dårlig på grunn av forventingene jeg hadde til det, men jeg anbefaler likevel å skygge banen for dette ølet.

Theresianer Strong Ale (8,5 %)
Dette er en klassisk strong ale med en dyp rødlig farge, men smaksmessig følte jeg at det ble litt spesielt. Ølet har en klar maltsmak og en fin fylde. Maltsødmen er behagelig med toner av karamell og noe sukker. Det som satte meg litt ut med dette ølet var at det har en kraftig syrlighet i smaken. Det er mulig det kun var flasken jeg fikk tak i, men syrligheten gjennomtrengte ølet og ga det en litt spesiell smak. På den positive siden ga det også ølet en friskhet som balanserte mot fylden og alkoholen. Totalt sett er dette et ok øl med relativt god smaksbalanse.

Theresianer Vienna (5,3 %)
Dette ølet var ikke en slager for min del. Ølet har en overdreven maltsmak som trekker ned. Her er det kraftige, lyse maltaromaer med mye søthet og smak av karamell, lakris og kandis. Igjen er humlen nesten fraværende. Her er det maltet og gjæren som står for det meste av smaken. Dette er et veldig fyldig øl, men mangler friskheten for å få balanse i ølet. En mild og fin karbonering trekker imidlertid litt opp. Likevel, hold deg unna dette ølet, det finnes langt bedre øl å prøve.

Theresianer Premium Pils – 6 av 10
Theresianer Strong Ale – 6 av 10
Theresianer Vienna – 4 av 10
Theresianer Pale Ale – 3.5 av 10

Skriv en kommentar