Duchesse de Bourgogne (6,2 %)

Duchesse de Bourgogne (6,2 %)

Duchesse de BourgogneJeg må bare innrømme det; noen ganger tar jeg skikkelig feil. Når det kommer til Duchesse de Bourgogne har jeg en slik innrømmelse å komme med. Det hører med til historien at kjølemulighetene var svært begrensede, og at jeg i tillegg hadde drukket meg relativt ølmett første gangen jeg smakte dette ølet. Det hører også med til historien at jeg på det tidspunktet hadde beskjeden kjennskap til den røde flamske alen, og at smaksløkene mine ikke var i stand til å verdsette smakskomplekset stilarten tilbyr. Men, når alt kommer til alt, jeg tok feil. Litt. For det var ikke rettferdig å kalle dette ølet for ølets Manos. Det finnes mange elendige øl, enten fordi bryggeriet antar at dagens øldrikkere er uintelligente nek uten smakssans, eller fordi bryggeren rett og slett ikke har fått med seg at bryggekunsten er langt mer enn å blande vann, malt, humle og gjær sammen. Duchesse de Bourgogne er ikke i noen av disse klassene, og jeg skulle heller ikke ha plassert den der.

Nå skal det sies at jeg ikke har forandret mening totalt. For å fortsette filmanalogien, så er ikke Duchesse de Bourgogne ølets Shawshank Redemption heller. Etter min smak er ikke dette noen favoritt. Det gjelder for øvrig også andre øl innenfor samme stilart, slik som Rodenbach. Likevel har smaken vokst på meg, og jeg merker at ølet har kvaliteter som jeg setter pris på. Det hjalp også at jeg smakte ølet på nytt under langt bedre omstendigheter; godt avkjølt på en varm sommerdag akkompagnert av god sjømat.

Jeg sliter fortsatt litt med den syrlige smaken som denne typen øl har. Jeg har imidlertid begynt å få litt sansen for fruktlambic, og bærpreget som dette ølet har, drar definitivt opp. Smaken har et klart preg av syrlige bær hvor rips, kirsebær og et hint av rødvinseddik dominerer. Dette er et øl med god fylde og kropp og noe varmende alkohol. Maltsødmen og smaken fra fatlagringen, sluttproduktet er en blanding av øl som er lagret på eikefat i henholdsvis 8 og 18 måneder, balanserer mot syrligheten i ølet. Likevel føler jeg ikke at dette ølet er helt balansert. Kombinert med at stilarten ikke er min favoritt, gjør det at dette ølet ikke får en spesielt høy karakter. Er du imidlertid mer glad i surøl enn hva jeg er, så vil nok dette ølet være en meget god investering. For min egen del, ser jeg ikke bort fra at dette ølet kan bli kjøpt inn neste gang jeg planlegger et sjømatsmåltid ute i solen.

Duchesse de Bourgogne – 5 av 10

Skriv en kommentar