Porter

Jeg har slitt litt med å venne meg til smaken av de mørkere ølene. Det er de lysere ølene som står mitt hjerte nærmest. Hvis jeg kun er ute etter å drikke en øl eller to, og ikke er eksplisitt ute etter å prøve nye øl, så ender jeg ofte opp med en hveteøl, belgisk ale, IPA eller en annen lysere type ale, og, en gang i blant, en god gammel pils.

Jeg har tradisjonelt skygget banen når det kommer til stout og porter. Dette bildet har riktignok endret seg en del siden jeg startet prosjektet. En viktig grunn er at jeg har en annen holdning til å smake på øl jeg ikke har prøvd før. En annen grunn er at jeg har fått et nytt forhold øl, og hva som gjør en øl god etter hvert som jeg har smakt meg gjennom stadig flere. Jeg har smakt noen virkelig gode mørke øl, slik som Mikkeller Black Islay EditionMikkeller Black Tie, Nøgne Ø Dark Horizon og BrewDog Paradox. Av de jeg har likt best til nå, har de fleste vært kraftige stout. Jeg har også forsøkt med på porter, men til nå har det vært med noe varierende resultat, og uten de alt for store smaksopplevelsene.

Flying Dog Gonzo Imperial Porter. Dette er til nå den beste porteren jeg har drukket. Ølet har en god maltsødme, god fylde og er overraskende velbalansert selv om dette er en øl på hele 9,2 prosent. Den har også en god bitterhet som kler resten av smakskomplekset. Dette er en øl som nesten får meg til å like porter, men det er, i min smak, fortsatt et stykke opp til de beste stoutene.

Anchor Porter. Jeg drakk Anchor Porter for første gang for en god del år tilbake. Den gang var jeg ikke altfor glad i mørke øl, og det ble med noen få flasker før jeg var tilbake på norsk pilsner og tysk hveteøl. Gjensynet ble noe bedre enn jeg hadde fryktet. Dette er på mange måter en god øl. Jeg ble overrasket over hvor mye humlearoma som er merkbar i smaken. Ølet har også en god fruktighet og litt bitterhet i avslutningen, noe som trekker opp for min del. Det er ikke umulig jeg kjøper denne igjen, men jeg foretrekker fortsatt en lysere ale.

Founders Porter. I likhet med Anchor Porter er dette en øl jeg fort kan finne på å drikke igjen. Jeg har stort sett blitt ganske imponert over ølene til Founders, og denne skuffet på ingen måte med tanke på min moderate skepsis mot porter. Founders Porter er ganske lett og fruktig, noe jeg verdsetter i en mørk øl. Den har også en del fylde og en mild, men merkbar bitterhet. Overraskende godt, men fortsatt ikke helt imponerende.

Nøgne Ø Porter. Jeg hadde sett frem til å prøve denne ettersom jeg har hatt mange gode erfaringer med mørkt øl fra Nøgne Ø. Deres Imperial Stout er en veldig god øl, og både andre- og tredjeutgaven av Dark Horizon har gjort stort inntrykk. Jeg ble derfor litt skuffet da jeg smakte på porteren. Ølet har et tydelig og godt maltpreg med smak av sjokolade, men smaken var ikke like balansert som jeg hadde forventet av øl fra Nøgne Ø. Avslutningen virket også litt sur.

Jeg har ikke smakt på mange portere til nå, så det er mulig det bare er meg som har gått glipp av noe her. Det kan hende det er flere portere der ute som er himmelsk gode. Det kan også hende at at porter bare ikke er noe for meg. Så spørsmålet er egentlig: er det noen porterøl jeg virkelig bør smake?

Flying Dog Gonzo Imperial Porter – 7.5 av 10
Anchor Porter – 7 av 10
Founders Porter – 7 av 10
Nøgne Ø Porter – 6 av 10

Vis 2 kommentarer

  1. Personlig synes jeg det er lett å «feile» med en porter, og jeg har nok kommet frem til at når det gjelder mørkt øl skal det være skikkelig tungt (mye «asfalt). Har man først fått smaken på en riktig god Imperial Stout (Som f.eks. Mikkeller Black, og det finns mang e som er mye bedre enn den) blir opplevelsen av mange lettere porter-typer ofte litt for tam. Men det finnes mange gode portere også. Jeg vil foreslå at du prøver å få tak på: Djævlebryg Son of Nekron eller Lakrids Porter fra «Det lille bryggeri» – to riktig stabile portere.

    Trivelig blogg du har forresten.

  2. Takk for kommentar, og takk for tips! Jeg har ikke helt gitt opp porteren ennå, og en øl som heter Son of Nekron må jo bare prøves.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.