# 200

Det er alltid hyggelig å nå nye milepæler. Lørdag drakk jeg øl nummer 200 siden jeg startet prosjektet for litt over åtte måneder siden. Jeg er dermed kommet et godt stykke ut i prosjektet, selv om jeg fortsatt har 801 øl igjen til jeg når det magiske nummeret.

Øl nummer 200 ble Midtfyns Bryghus Double IPA. Denne viste seg å være en knall god imperial IPA og samtidig en humlearomabombe av dimensjoner. Med andre ord, en ganske fornøyelig opplevelse. Prosjektet har gjort at jeg har fått smakt på en rekke fantastisk gode øl, samtidig som jeg har utvidet min ølhorisont betraktelig. Det var derfor ganske passende at øl nummer 200 var et øl som umiddelbart kom inn på min liste over de beste ølene jeg har smakt. Det var også passende at det var en IPA, som helt klart har blitt den type øl jeg verdsetter mest for tiden.

For anledningen satte jeg meg ned for å liste opp de ti beste ølene jeg har drukket til nå. Denne øvelsen viste seg å bli langt vanskeligere enn ventet; det er både vanskelig å sammenligne de ulike ølene, og enda vanskeligere å rangere dem. Noen er det også en stund siden jeg smakte sist, og andre igjen ble jeg litt usikker på om faktisk var så gode som jeg vurderte dem til på tidspunktet jeg drakk dem. Jeg vurderte en liten stund om jeg skulle la mitt Excel-ark med oversikt over øl og karakterer få lov til å bestemme for meg, men innså raskt at dét ikke var noen god løsning. Det ble derfor en del frem og tilbake før jeg til slutt kom frem til følgende resultat:

  1. Nøgne Ø pils
  2. Haandbryggeriet India Pale Ale
  3. Founders Centennial IPA
  4. Midtfyns Bryghus Double IPA
  5. Tripel Van De Garre
  6. Gandavum Blond Dry Hopping
  7. Nøgne Ø Saison
  8. Hoegaarden Grand Cru
  9. Orval
  10. Mikkeller Centennial Single Hop

Listen bærer preg av at jeg har smakt flest IPAer og belgiske ale siden jeg startet prosjektet. Av de ti beste er fire IPAer og fem belgiske ale eller tilsvarende, i tillegg til Nøgne Øs pilsner som (fortsatt) troner på topp. Det er flere øl som jeg føler fortjener å være på listen, men som ikke nådde helt opp i min svært subjektive vurdering. Nøgne Øs Two Captains er en av disse. Denne har blitt en av mine nye favoritter, i tillegg til å være en av de beste IPAene jeg har drukket, og et øl jeg stadig vender tilbake til. Haandbryggeriets Ardenne Blond er et annet øl som bare nesten nådde opp. Det samme gjelder forrige ukes anbefaling, Red’s Rye PA. Men om selv om de ikke kom med på listen er dette øl jeg kommer til å drikke igjen og anbefaler (nesten) alle å prøve. Skål!

Skriv en kommentar