Og vinneren er…

Det formelig bugner av juleøltester for tiden. De fleste større dagsavisene har kjørt større og mindre tester av diverse juleøl. Resultatene varierer kraftig mellom testene; mens Dagbladet ga Nøgne Øs God Jul terningkast 7, fikk den en ganske svak terningkast 2 hos VG Nett. Dagbladet har for øvrig en litt schizofren tilnærming til sine (mange) juleøltester, for mens God Jul ble testvinner i en test, ble Nissefar fra Haandbryggeriet kåret til testvinner i en annen test. DN har som vanlig overgått seg selv, og har ikke mindre enn seks testvinnere. De opererer med noen sære ølkategorier slik som «koseøl og dessertøl over 8,5 %». Klassen for «spesialøl, overgjæret, 4,7 %» består av hele to øl, hvor Atnas Øl til julemat kommer best ut.

Testene viser flere interessante, men ikke så overraskende, ting. For det første viser de at ølsmak er forskjellig. For det andre viser de at eksperter, eller såkalte eksperter, ikke nødvendigvis er enige. Og for det tredje viser de at øltester i dagsaviser ikke er spesielt pålitelige. Og for det fjerde viser de at øl selger aviser. Med andre ord er det ikke mye nytt under vintersolen.

Jeg har ingen planer om å lansere noen stor juleøltest på denne bloggen før jul; til det blir tiden litt for knapp. Jeg har heller ikke noe stort behov for å sløse bort tid og penger på Borgs, Hansas, Ringnes’, Macks og andre større bryggeriers juleøl og julebrygg og julestemningsøl og annet skvip med det eneste formål å kaste en terning. Men, for det er jo alltids et men, siden dette tross alt er en ølblogg, så tar jeg meg likevel den frihet å komme men noen anbefalinger. Jeg vil derfor oppdatere bloggen etter hvert som jeg smaker meg gjennom diverse juleøl (følg med på høyre marg i bloggen). Foreløpig kan jeg anbefale Underlig Jul og God Jul fra Nøgne Ø, BrewDogs There is no Santa fra BrewDog, Merry Christmas 2010 fra Achor og Old man’s Winter Ale fra Southern Tier.

Vis 4 kommentarer

  1. Ja nå er det jul igjen. På tide å drikke øl i arbeidstiden i enhver redaksjon. Har de husket å bruke vanlige pils som referanse? Det er nok best å ta 1-2 halvlitere innimellom. Kontrollgruppe vettu =D

  2. Tviler på det, men de fleste testene er i hvert fall blindtester. Mine derimot, er med svært åpne øyne, og de er relativt selektive.

  3. Gode anbefalinger av juleøl og fin blogg! Skal følge den helt til du har nådd 1001 😉

    Hvor fikk du forresten tak i There Is No Santa? Jeg har lett etter den over hele Oslo.

  4. Takk så mye! There is no Santa fikk jeg av alle steder tak i på Rema 1000 (Birkelunden, men jeg har også sett den i andre Rema-butikker).

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.