Mikrobrygg på boks?

Tidligere i vinter ble Nøgne Ø for tredje året på rad kåret til gasellebedrift. Det vil si at bryggeriet har mer enn doblet sin omsetning i løpet av de siste fire årene. I et intervju med Dagens Næringsliv – en artikkel som for øvrig er fin og gledelig lesning for alle venner av Nøgne Ø – skuer sjefsbrygger Kjetil Jikiun fremover. Han nevner spesielt at Nøgne Ø ser på muligheten for å selge øl på boks. Flere mindre amerikanske bryggerier har allerede begynt med boksøl, og etter hvert som aksepten for kvalitetsøl på boks stiger, så vil nok fenomenet bre om seg.

Mange vil nok instinktivt rynke litt, eller mye, på nesen over tanken på å få servert mikrobryggøl på boks. Det er nok av fordommer forbundet med boksøl; det smaker ikke det samme, det føles ikke som det samme, metallet ødelegger ølsmaken og så videre. Det store spørsmålet er nok om det er mer en psykologisk smaksbarriere enn en reell en. Denne uhøytidelige testen kan tyde på at det ikke nødvendigvis er noen merkbar forskjell når ølet serveres i glass.

For en liten tid tilbake smakte jeg på Dale’s Pale Ale* fra boks på Schouskjelleren. Med det forbehold at jeg ikke har prøvd samme øl fra flaske, var det ikke noe som tilsa at jeg drakk et boksøl. Det føltes unektelig litt ‘feil’ å drikke slikt øl fra boks, men så fort ølet kom over i glass var det smaken igjen som ble det viktigste. I hvert fall for min del.

Så hva tror dere? Vil Nøgne Ø på boks fortsatt være Nøgne Ø? Vil det smake like godt, eller kanskje til og med bedre. Vil magien av godt norsk håndtverksøl fortsatt være tilstede selv om den kommer i boks i stedet for flaske?

* For øvrig en anbefalt øl. Mer en IPA enn en Pale Ale, selv om den mangler litt av bitterheten man er vant til i en IPA. 7 av 10

Vis 3 kommentarer

 1. Jeg er en nesten uforbeholden tilhenger av øl på boks. De små betenklighetene jeg har går mer på det estetiske enn på frykt for bismaker etc.
  Designmessig er f.eks Nøgne Ø-flasker noe av det mest delikate jeg vet om. Men jeg er sikker på at boksene blir like delikate. Dette blir nok mest, som du nevner, et spørsmål om fordommer og psykologiske smaksbarrierer. Jeg tviler nemlig på at noen klarer å avsløre boks- eller flaskeøl på en blindtest.

  Vi nordmenn er jo regjerende verdensmestere i fordommer. Se bare på hvordan vi prøvde å bekjempe glassfiberskiene, fotballbaner med kunstgress, skøyting i langrenn, V-stil i hopp etc etc.

  Å drikke fatøl blir jo regnet som den mest aksepterte og velegnede måten å drikke øl på, men et fat er jo egentlig bare en stor boks…

 2. Jeg tror Kjempetorskens uhøytidelige boks vs. flaske-test sier det meste. Drikker du ølet fra glass, er det ikke den store forskjellen.

  Personlig synes jeg at øl på boks er en stor fordel når jeg skal ta med meg noe hjem fra en utenlandstur. Knuste flasker er ikke noe stas.

  Men hva med plastflasker? I Tsjekkia er det flere mikrobryggerier som selger ølet sitt på 1,5 liters plastflasker.

 3. Jeg tror boksene etterhvert vil bli akseptert og at smaksargumentet forsvinner i det folk innser at det ikke er den store forskjellen mellom flaske og boks. Estetisk sett vil det, som Kjempetorsken påpeker, være synd om flaskene til Nøgne Ø, og for den saks skyld Haandbryggeriets, forsvinner. Men vi får håpe at et eventuelt boksdesign vil være mer spennende enn den jevne Rignes. Når det gjelder plastflasker er jeg mer skeptisk. Plastflasken er kanskje billigere, men den har fortsatt noen av de samme ulempene som glassflasken, slik som å slippe inn lys. Et av hovedargumentene for boks er også at den er mer miljøvennlig enn glassflasken, noe flaskflasken ikke kan sies å være.

Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.