Den ser ut som en Hobbit…

Det skjer en gang i blant at en øl virkelig overrasker. Til nå har det vært flere positive overraskelser, inkludert Innis & Gunn Oak Aged Beer og Orval. Nå har det kommet en ny på listen. Urthel Hop-It kommer i en av de mer fascinerende flaskene jeg har sett til nå. Med champagne-aktig kork og et trivelig, men noe forstyrrende troll på mørk grønn bakgrunn som etikett, skiller Hop-It seg ut i hyllene på polet.

Bryggeriet Urthel ble etablert i Ruiselede i Vest-Flandern i 2000 av ekteparet Hildegard og Bas van Ostanden. Ølet deres ble først brygget i Belgia, men produksjonen ble sendere flyttet Nederland ved Thee Koninghowven Brewery etter ølet vokste i popularitet. Hvorvidt bryggeriet henter sitt navn fra Tolkien eller fra andre steder er usikkert. Trollet på flasken er i opprinnelig ikke laget til ølet, men skulle være en del av et moderne eventyr Bas jobbet med.

Ekteparet har delt på oppgavene, og Hildegaard står for øloppskriftene mens Bas designer de litt spesielle etikettene samt markedsføringsmaterialet. Hop-It henter sin inspirasjon fra det nordvestlige USA og de mange variantene av India Pale Ale (IPA) som finnes der. Etter en tur til statene i 2005, bestemte Hildegaard seg for å produsere sin egen IPA, men på flamsk vis. Resultatet har blitt en fasinerende og unik øl (trollet hjelper også på dette) brygget på humle og malt, som jeg uten tvil kommer til å prøve igjen senere.

Til en pris av rundt 100 kroner på polet er dette dog en øl man ikke kjøper hver dag. Nå kommer flasken dog i et rett så trivelig volum av 0,75 liter, og med en volumprosent på 9,5, kan prisen rettferdiggjøres, i hvert fall etter norsk standard. Etter den hyggelige opplevelsen med Hop-It, ser jeg også frem til å prøve det andre ølet fra Urthel som er på listen, den mørkere og kraftigere varianten Samaranth.

Urthel Hop-It – 8.5 av 10

Skriv en kommentar